Ishrana u vreme posta i kako da ne pojedeš Bambija?

Ishrana u vreme posta i kako da ne pojedeš Bambija?

Odmah da ti kažem, slatka moja a posna, da sam oduvek uživala u posnoj hrani i još od srednje škole jedva čekala vreme bilo Božićnog, bilo Uskršnjeg posta da mogu bez mnogo objašnjenja da jedem i uživam u hrani koju zaista volim i kojoj se moje telo raduje. Da ožežem jedan disclaimer na početku, ne planiram da vam pišem o religijskom aspektu posta jer smatram da je to toliko lično i individualno koliko i otisak kažiprsta – nema dva identična, sine, ni ispod kamena da tražiš.

Elem, još od iste te srednje škole sam iz petnih žila želela da postanem vegetarijanac i ideju naravno odmah podelila sa svojom porodicom, ali stiže strah u mame kao raketa u svemir „Znaš, ipak je bolje jesti sve, ali umereno. Nemoj sebi ograničavati ništa. Jedi sve pomalo. Teško će ti biti da se zasitiš…“ Suma sumarum – dok si pod mojim krovom ješćeš šta ti spremim 😊 .

No, iskreno, nisam se mnogo ni bunila jer u toj fazi su to bila moja razmišljanja i trebala mi je podrška da se odvažim na takvu promenu ishrane a i taman bi se nekako približilo vreme posta kada vas jedno „Hvala, preskočiću pošto postim.“ reši svih daljih suvišnih pitanja i ubeđivanja.

Čini mi se da je kod nas kultura prosto takva da se jede baš mnogo mesa, naročito kada govorimo o Vojvodini. To ti više ne možeš zamisliti nijedan obrok da prođe bez bar jednog parčeta nečega… Da li su nam to u amanet ostavili preci koji su, da bi mogli da izdrže cele dane na njivi, rado jeli tavanske kolače i za doručak i za večeru i za poneti…ko će ga znati. Radili su i oni kako su najbolje umeli.

S druge strane, kada bih postila ili razgovarala sa nekim ko posti, neretko bih čula „Ne mogu nikako da se zasitim i obroci mi se svode na jako puno hleba i testa.“ Što bi rekao iskusni režiser kad krene ovakva scena: „Seci! Seci!“ Verovatno smo svi mi ovo ponekad iskusili. Naročito kada je nekome posna ishrana alat za mršavljenje a povrh svega se ugoji. Frustracija na kubni.

No, nema razloga da očajavamo, sve su to naša iskustva koja nam koriste da nešto novo otkrijemo, oslušnemo i prilagodimo se onome što nam zaista godi a da je pritom zdravo. Onako, kao taman obaren brokoli – hrskav i zelen.

Misija mi je da ovoga puta sa vama podelim ideje kako možete da organizujete svoj posni jelovnik, a da on bude nutritivno bogat, da vas drži sitim i da eliminišete želju da posegnete za nečim što smatrate da nije korisno za vaš organizam.


Doručak

Moj najčešći izbor za posni doručak jesu kaše. Možete ih pripremati i u slanoj i u slatkoj varijanti – od volje vam! Dobra baza uvek mogu biti žitarice poput heljde, ovsa, kinoe, prosa, amaranta. Možete ih obariti kao celo zrno ili jesti u formi pahuljica od celog zrna žitarica.

Da li znate da sada postoje i pirinčane, pa čak i pahuljice od polbe (žitarice koja se izdvaja po visokom sadržaju proteina i vlakana)?

Na ovako pripremljenu bazu možete dodati omiljeno voće, komadiće crne čokolade, kakao, cimet, vanilu, kokos ili kokosovo ulje pa sve zasladiti medom, stevijom, agave ili javorovim sirupom.

Ukoliko više volite slane kaše, bazu od žitarica možete nadograditi sastojcima poput leblebija, orašastih plodova, svežeg povrća, tofu sira, malo maslinovog ulja, origana, kurkume, limunovog soka, golice, lanenog ili suncokretovog semena. Kombinacije su zaista nebrojene i samo vaša mašta može biti granica.

Ručak

Ah, svo to povrće! Naravno da možete da napravite komplet posni ručak u kome će da uživa apsolutno cela porodica. Počnite od nekog potaža ili lagane čorbice. Preko klasičnih od karfiola, brokolija, bundeve, možete napraviti čorbicu od praziluka i koprive, graška ili ljubičastog batata.

Čorba - Ljubičasti batat

Pikantne pljeskavice od sočiva uz krompir iz rerne ili vege burgeri od raznih kombinacija povrća i žitarica posluženi uz svežu salatu. Naravno da su tu i dobri stari klasici poput pasulja, kuvanog graška, sataraša, rižota sa povrćem ili sarmica sa orasima.


Večera

Ovde na scenu stupaju „mazalice koje život znače“. Pardon, večeru znače! Pored raznih pašteta od povrća koje ćete pronaći gotove u prodaji, možete sebi da napravite preukusan pesto od sremuša, bosiljka, spanaća, potom grčki Malidžano ili namaz od patlidžana , namaz od orašastih plodova i avokada ili paštetu od pasulja.

Napravite domaći hleb ili lepinju uz to i imaćete najukusniju večeru do sada. Ček’, kažeš nemate vremena da pečete hleb ili je rerna baš sad skiknula? Tu na scenu stupaju naše omiljene Om Made proteinske pločice sa bundevom ili sokom od paradajza, kao i SMART krekeri sa kurkumom i kukuruzom, dimljenom paprikom ili pak speltom i semenkama. Upamtite, odluka je samo na vama a izbor je neograničen.

Ommade malidzano pločice - doručak

Ne morate da se odričete ničega

Nego, kad vam neko sledeći put kaže „Jaooo, mogu misliti kako ti je teško. Ti kad postiš, moraš i majoneza da se odrekneš.“, samo kažite čarobnu reč „Akvafaba.“ Ne, ne nisam vam ništa opsovala… Naopako!

Akvafaba je voda ili tečnost koja se dobija tj. ostaje nakon kuvanja mahunarki. Niskokalorična je i ima sve što sadrži jedno jaje. Najčešće se koristi leblebijina voda jer ima neutralan i miris i ukus. Od ove vode možete napraviti posni majonez! Ne verujete?! Trk do google-a pa posle ćemo Hvala-Molim lepo i ostale formalnosti.

Sigurno ste već čuli i za vegansko jaje od lana ili čia semenki, kao i biljno mleko od koštuničavog voća (badema, lešnika) koje možete sami da pripremite.

Vegan laneno jaje ćete napraviti tako što 15g mlevenog lana prelijete sa 3 kašike vode i sačekate da lan nabubri. Ova količina je jednaka zamena za 1 celo jaje.

Čia jaje dobijate gotovo istim postupkom tako što 1 kašiku čia semenki prelijete sa 3 kašike vode i ostavite 15ak minuta u frižideru. Možete koristiti i cele i mlevene čia semenke.

Mleko od badema dobićete tako što 1 čašu sirovih badema potopite u vodu preko noći. Ujutro tu vodu prospete pa u posudu sa bademom sipate 3 čaše čiste vode (najbolje bi bilo flaširane) i sve sameljete u blenderu. Dobijenu tečnost zatim procedite kroz krpu ili medicinsku gazu, sipate u staklenu flašu ili teglu i ostavite u frižider. Ovako pripremljenom mleku rok trajanja je najviše 3 dana.

Najslađe za kraj

Da vas pitam, kakav bi to jelovnik bio da u njemu nema dezerta?!

„Pulpu“ od prethodno pripremljenog bademovog mleka ste sačuvali, jel tako? Pomešajte je sa urmama, kakaom, medom… Dodajte tome malo brusnica ili suvog grožđa i napravite najukusnije sirove kuglice.

Zaista, kada pričamo o posnim slatkišima lepeza ponude je toliko široka da može svojom raznovrsnošću i bogatstvom da zaseni sve prethodno. Osobito nam je zanimljivo kada već poznate i klasične dezerte uspemo da odenemo u novo posno odelo, zar ne? Tako sada možete naći recepte za posne vanilice, rafaelo kuglice ili lenje pite.

A šta ako vam kažem da imamo novi recept za posne OmCherry šubarice? I to sa višnjom u sredini. Znaaam, ni mojoj sreći ne bi bilo kraja.
Do sledećeg druženja, ostajte nam zdravo, sito i vitko 😊


Autor teksta: Mirjana Tanović

Zdravo, ja sam Mirjana i ovde sam da sa vama delim i smeh i strah, i ukuse i recepte, i iskustva i savete. Iako sam po zanimanju Master ekonomista, priprema i fotkanje hrane je moja velika strast i nadam se da ću sve to, kroz ova naša druženja, uspeti i da vam dočaram. Naravno, i da vas bar malo zarazim ovom energijom Ljubav. Porodica. Korisni saveti. Zanimljivi recepti. Fotografija. Život... Na pravom ste mestu i daću sve od sebe da tu ostanete. Dobro nam došli!
@kitchenasska