Pesto sos na dva načina

Pesto sos na dva načina

Pesto je sos poreklom iz Đenove, Italija. Tradicionalno, sastojci su nekada drobljeni u avanu, za šta primere imamo i u našoj kulturi. Danas pesto sos može da se spremi u bilo kom secku ili blenderu, nije potrebna jaka mašina.

Iako se originalni đenovski pesto priprema od listova svežeg bosiljka, postoje verzije ovog sosa od raznog drugog zeleniša. Neutralan ukus ćete dobiti ako koristite listove svežeg mladog spanaća, a izuzetno zanimljiv ako koristite rukolu. Interesantno je što pesto od rukole uopšte nema onaj gorak ukus koji rukola može da ima.

Imajući u vidu da većina nas teži ekonomičnosti u domaćinstvu, delim sa vama dve varijante recepta za pesto sos od mladog spanaća. Pojedini sastojci nisu karakteristični za originalnu recepturu, ali su nama pristupačniji i dostupniji.

Posna varijanta:

Sastojci:
  • 70g pečenog badema (može i neblanširani, sa ljuskom)
  • 120 g bebi- spanaća
  • pola kašičice soli
  • 1 čen belog luka
  • 4 kašike limunovog soka
  • 70 ml maslinovog ulja

U secko stavite bedeme, so, beli luk, maslinovo ulje, limunov sok i deo spanaća. Miksajte malo dok spanać ne krene da se pretvara u sos. Zatim dodajte preostali spanać i nastavite da miksate dok ne dobijete lepu teksturu – ni previše gusto ni previše retko. Volim kada se u pestu osete komadići orašastog. Ako želite potpuno gladak sos, bademe izmiksajte kratko pre dodavanja ostalih sastojaka.

Poslužite uz Smart krekere koji su integralni, hrskavi i aromatični, pa su skladna dopuna koja i vizuelnim utiskom zadovoljava čula.

Bonus saveti:

Umesto svežeg belog luka, možete dodati sušeni beli luk, tj. onaj u prahu.
Soli i limuna možete dodati više, to je stvar ukusa.
Probajte vaš sos pre nego što rešite da očistite blender od njega.

Mrsna varijanta:

Kada ste napravili sos, pre nego što ga prebacite u posudu za čuvanje, dodajte krišku ili dve mekog sira i još malo izmiksajte. Dobićete divan pesto namaz svetlije boje, koji će deci biti jako zanimljiv. Možete ga mazati na tost ili iskoristiti kao sos za pripremu paste.

Bonus saveti:

Umesto badema, u varijanti sa sirom lepo idu semene bundeve (golica).
Pesto je najbolje čuvati u staklenoj ambalaži koju možete čvrsto da zatvorite, kao što je tegla.
Vodite računa da ga pojedete u roku od 3 dana i imajte na umu da stajanjem miris i ukus luka sve više dominira.