Trenutak istine: Da li si pravi gurman?

Trenutak istine: Da li si pravi gurman?

OmMade

Kada se potegne priča o hrani, svi smo gurmani, ali da li je zaista tako u praksi?

Sećam se situacije kada sam sva ponosna pričala drugu kako sam pravila kanelone, a on mi je na to odgovorio: ’’Sve je to lepo, ali ja sam gurman, ja volim roštilj!’’

Stvarno?! Kako to uopšte treba da shvatim?

Dragi moji gurmani

Prema poreklu izraza, gurman je svaka osoba koja uživa u hrani i piću. Nevezano za vrstu hrane. Često se pojam gurman poistovećuje sa onim ko podjednako uživa u pripremi i konzumaciji hrane, odnosno u celokupnom doživljaju vezanom za hranu i piće. Pravi gurman je spreman da pređe dug put da bi probao nešto posebno, bira gde će jesti svoja omiljena jela, spreman je da proba nove ukuse, pazi na odabir namirnica i način pripreme tako da dobije savršen ukus naizgled običnog jela.

U figurativnom značenju (Veliki rečnik), ovaj pojam se koristi da označi izbirljivu osobu, osobu prefinjenog ukusa. Izbirljiv, u ovom slučaju, ne znači prihvatati samo određeni broj jela nego prihvatati samo određeni kvalitet tih jela. Za mene, postizanje tog kvaliteta znači naučiti kako da to pripremim kod kuće i prema svom ukusu. U svim ostalim slučajevima, sačekaću idealnu životnu priliku da neko jelo probam na licu mesta ili od strane onoga ko je izuzetno vešt u pripremi istog.

Pre nego što deo vas ode u drugu krajnjost i pomisli kakvi su ovi grumani snobovi i rasipnici, moram u odbranu da kažem ukus gurmana nije neminovno skup. Gurman će naći način da po, koliko je moguće, povoljnoj ceni dođe do onoga što vredi. Fanatici ipak jesmo, kao svako ko ima neki hobi, zanimaciju i ljubav.

Koliko smo otvoreni za nove mogućnosti?

Hajde da vidimo koliko smo otvoreni za nove predloge i ukuse. Predstaviću vam nekoliko neobičnih jela uz kratku priču kroz kakve su reakcije prošla.

Crni rižoto

Iako postoji crni pirinač (verovali ili ne!), crni rižoto se ne sprema od njega. Ovo jelo je tipično za jadransku obalu i sprema se sa crnilom od sipe. Uopšte nema neobičan ukus, koliko je neobično na izgled, a ni cena mu nije nepristupačna. Ako budete u prilici, nemojte se libiti da probate!

Ratatuj

Da li biste probali na neviđeno jelo koje se zove Ratatuj? Šta biste pomislili na prvu, od čega je?
Reč je, naime, o specijalitetu od povrća. Jelo potiče iz Provanse, sprema se uglavnom leti kada povrća ima u izobilju. Može se jesti kao toplo ili hladno predjelo. Karakteriše ga obilje boja, jer se za pripremu koriste: plavi patlidžan, tikvice, paprike, paradajz, maslinovo ulje i mešavina začina. Povrće se seče na kolutove i ređa u krug, kao šarena lepeza. Na kraju se zapeče u rerni sa pikantnim paradajz sosom.

Sirova ljubičica torta

Ako ste u toku sa gastro trendovima, sigurno ste primetili da je jako popularno aranžiranje jela jestivim cvećem i mikrobiljem. Cveće krasi i slatka i slana jela, a nabavka ovakve dekoracije uopšte nije rezervisana samo za restorane. Ko je pravi gastro avanturista, mikrobilje može da proba da uzgaja i kod kuće.

Prošlog leta sam bila opsednuta time da spremim belo-roze tortu i zacrtala sam da takva torta mora da bude ukrašena cvećem. Cvetovi ljubičice spadaju u jestive cvetove, te sam se dala u potragu za ljubičicama. Iako jun/jul nije baš period za ljubičice u punom cvatu, uspela sam da nađem prelepe ljubičice i dekorišem svoju tortu. Priznajem da cveće nismo pojeli, ali je torta izgledom ostavljala bez daha.

Švedske ćufte

Ćufte su ćufte, pa šta? Nije baš tako.

Ako poručite švedske ćufte, budite spremni na to da ćete u tanjiru dobiti mnogo sićušnih ćufti serviranih uz krompir pire i – sos od brusnica!

Ovo tradicionalno jelo, za neke specijalitet, karakterišu vrlo sitne ćufte, prečnika do 3 cm. Za pripremu se koristi mešavina začina, jedan od njih je muskatni oraščić. Ćufte se spremaju u kremastom sosu, a uz njih ide sos od brusnica. Sos od brusnica se sprema od svežih brusnica, limunovog soka, šećera i/ili meda, malo soli i vode po potrebi.

Kao svake ćufte, i ove se javljaju u vege varijanti. Vrlo je primamljiva vegetarijanska varijanta ćufti od sočiva i kada se ćufte peku u rerni, umesto prženja u ulju.

Šta vi mislite o slatko-slanim ukusima?

Big Gric Carbon

Krug se zatvara, što znači da je ponovo reč o crnoj hrani. Jeste li čuli za crne grickalice?

Kada sam ovo pitanje postavila u kancu, kao da sam pokrenula eho među mlađim kolegama. Čulo se samo ’’Crne grickalice? Crne grickalice?’’ Dobacila sam im po kesicu Big Gric Carbon-a i čekala reakcije.

Bilo je fotki, bilo je klimanja glavom i krckanja, a bilo je i izjave ’’Osećam se jako čudno zato što jedem crnu hranu’’. Mlađim kolegama (programeri će razumeti) je najzabavniji bio slogan ’’snack in dark mode’’.

Meni je najzabavnije bilo što su se pojedini sami vraćali po još i što sam uspela da im za grickanje serviram nešto bez štetnih sastojaka: pojačivača ukusa, veštačkih boja, aroma, hidrogenizovanih masti, šećera i zaslađivača. Crna boja je, ovog puta, dobijena od aktivnog ulja – potpuno bezbedno za konzumaciju. A od istog smo probali crni souffle koji nas je potpuno izveo iz zone komfora.

Šta želim da vam poručim?

Probajte ponekad nove ukuse. Probajte ono što je ’’zdravo’’ ili integralno, ako niste navikli. Probajte nešto što ne izgleda uobičajeno ili što nije deo vaše kulture. Nažalost, sve više smo naviknuti na suvu hranu, pa ne zaboravite ni da jedete ’’na kašiku’’.

Ako ste raspoloženi da isprobate još nekoliko zanimljivih vege jela, na linku možete pogledati recept za Tanjir oduševljenja, tzv Buda bowl ili za ovu simpatičnu čorbicu od krompira i praziluka sa koprivom uz koju možete grickati proteinske pločice umesto krutona.

Budite otvoreni za nove mogućnosti! Zagrizite život!

Čorba od praziluka

Autor teksta: Marina Damnjanović

Moja misija je da inspirišem ljude da usvoje zdravije životne navike. Ljubav prema hrani i prema životu su se postarale da naučim da kuvam i ta jela fotografišem. Ljubav prema pisanju i prema ljudima su me dovele do vas.
@marina.damnjan