Tanjir oduševljenja
(vegan, posno)
Sastojci:
Za 2 osobe:
- 1 slatki krompir
- 1 šargarepa
- 1/2 krastavca
- 1 crvena paprika
- 1/2 šolje integralnog kuskusa
- 1 šaka brusnica
- 1 čen belog luka
- 1 šolja ključale vode
- zelena salata
- kalamata masline
- Brzo ukiseljeni luk i cvekla
Tahini sos:
- 3 kašike tahinija (ili više)
- Limun
- 1 čen belog luka
- So, biber
- Voda
- Ekstradevičansko maslinovo ulje
- Proteinske pločice Ommade sa semenkama i paradajzom
Postupak:
Slatki krompir isecite na deblje kriške, posolite i ispržite na srednjoj temperaturi dok ne omekša.
Za to vreme iseckajte šargarepu, papriku i krastavac.
Iseckajte luk i cveklu da biste ukiselili.
Kus kus prelijte vodom, posolite i poklopite da nabubri. Kada je spreman, ubacute u šerpu brusnice, jako sitno iseckan beli luk i ekstradevičansko maslinovo ulje. Viljuškom isprevrćite da postane vazdušast. Sve sastojke za tahini sos, osim vode i limuna, pomešajte u činiji, izmešajte i polako dodavajte i vodu i limun i sve vreme dobro mešajte kako biste dobili gustu emulziju. Dodajte so i biber po ukusu.
Na kraju aranžirajte tanjir po ukusu, proteinske pločice iskrckajte na manje komade, velikodušno prelijte sosom od tahinija i maslinovim uljem i navalite 🙂
Autor recepta i fotografija: Nevena sa bloga Hleb & Lale.