Tzatziki sos
(posno, vegan)
Sastojci:
- 1 veći krastavac
- 250 ml gustog grčkog jogurta (ili 150 ml kisele pavlake + 1 dl jogurta)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka ili ½ kašičice sušenog belog luka
- So i biber po ukusu
- Par kapi limunovog soka
Postupak:
Krastavac operite, oljuštite i narendajte pa rukama ocedite višak vode. Dodajte jogurt, ulje, beli luk, limunov sok, so i biber i sve dobro promešajte. Ohladite sos u frižideru pre posluživanja. Uz tzatziki preporučujemo crvene Om Made proteinske pločice sa paradajzom i začinima
Napomena:
Pošto kod nas nije uvek lako naći punomasni grčki jogurt, umesto njega možete da pomešate kiselu pavlaku i običan tečni jogurt. U nekim delovima Grčke koristi se sirće, umesto limuna, a neki po želji dodaju i seckanu svežu mirođiju ili lišće peršuna.
Pripremila: Barbara Gaj Ristić
Foto: Jovan Ristić & Barbara Gaj Ristić