Potaž od tikvice i praziluka

Potaž od tikvice i praziluka

Pravi prolećni potaž za sve ljubitelje kremastih čorbica.

Sastojci za dve porcije:
  • 500 g tikvica
  • 150 g praziluka
  • 300 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 prstohvata šarenog bibera
  • 3-4 grančice sveže mirođije
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Tikvicu i praziluk dobro operite, pa isecite na krupne komade i stavite da se kuvaju u poklopljenoj šerpi. Tikvicu stavljam celu, ne ljuštim koru. Nakon 15 minuta, povrće bi trebalo potpuno da omekša. Sklonite ga sa vatre, ostavite nekoliko minuta da spadne temperatura. Zatim dodajte začine (so, biber, mirođija), pa lepo izmiksajte štapnim mikserom u vodi u kojoj se povrće kuvalo.

Za miksanje možete koristiti i blender, ali ako je izrađen od plastike, bolje sačekajte malo duže da se povrće prohladi.
U začinjen potaž dodajte pavlaku za kuvanje, dobro sjedinite, pa vratite na ringlu. Krčkajte još 10 minuta na nižoj temperaturi u poklopljenoj šerpi. Promešajte još jednom pre služenja.

Ako želite da dekorišete jelo, koristite listiće sveže mirođije, malo pavlake za kuvanje i izmrvljene krekere. Uz ovo jelo sam servirala proteinske pločice sa ukusom paradajza. Deo izmrvljenih semenki sam posula preko potaža. Ove pločice su se savršeno uklopile uz ukus prolećnog potaža i energetski dopunile jelo.

Potaž od tikvice i praziluka, uz pločice od semenki, može da bude idealan ručak ili večera i u dane posta, samo izbacite pavlaku za kuvanje. Za dekoraciju možete koristiti nekoliko kapi maslinovog ulja.


Autor teksta: Marina Damnjanović

Moja misija je da inspirišem ljude da usvoje zdravije životne navike. Ljubav prema hrani i prema životu su se postarale da naučim da kuvam i ta jela fotografišem. Ljubav prema pisanju i prema ljudima su me dovele do vas.
@marina.damnjan