Posni rolat od Om Made integralnog mlevenog keksa

Posni rolat sa Integralnim mlevenim keksom, orasima i kestenom

(Vegan)

Posni rolat sa integralnim mlevenim keksom
Sastojci za tamni deo rolata:
  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 mlevenih oraha
  • 50 ml agavinog ili javorovog sirupa
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 3 kašike biljnog mleka ili vode
  • 100 g tamne posne čokolade
Sastojci za nadev (svetli deo rolata):
  • 250 g nezaslađenog kesten pirea
  • 100g posnog maslaca (npr. sojin maslac ili puter od badema)
  • 75g samlevenog trščanog ili kokosovog šećera
  • aroma ruma po želji
  • 1 kesica za zamrzivač od 3 litra ili providna folija
Postupak:
  1. Tamni deo rolata – Mleveni keks, orahe pomešati sa sirupom, kokosovim uljem i mlekom pa dodati otopljenu čokoladu (na pari), pa umesiti kašikom. Smesu spremiti u frižider dok se priprema nadev.
  2. Nadev – Mikserom umutiti omekšali puter, kesten pire (prethodno odmrznuti ako koristite zamrznuti), trščani šećer i aromu ruma.
  3. Tamnu smesu razviti oklagijom u vrećici za zamrzavanje ili između dve providne folije (visina oko 1 cm), kako vam se ne bi lepilo i pucalo.
  4. Odrezati kesicu i rastvoriti je. Tamni deo premazati nadevom od kestena. Pomoću kese ili folije, na kojoj se nalazi, polako zarolati i omotati je da se ne suši i spremiti u frižider da se stegne. Iseći na kriške i servirati nakon nekoliko sati hlađenja. Možete vreme hlađenja malo ubrzati ako rolat kratko ubacite u zamrzivač.
Napomena:

Po potrebi dodajte još koju kašiku mleka, ako vam smesa od keksa ispadne suva. Ukoliko nemate posni maslac, upotrebite umesto toga biljni margarin, za pripremu nadeva, a trščani šećer možete da zamenite prirodnim zaslađivačem po svom izboru. Možete koristiti i već zaslađeni kesten pire, ali vam mi preporučujemo zdraviju varijantu.

Posni rolat sa Om Made integralnim mlevnim keksom

Pripremila: Barbara Gaj Ristić
Foto: Jovan Ristić & Barbara Gaj Ristić

Autor teksta: Barbara Gaj Ristić

mr. sc. Barbara Gaj Ristić
Završila je Umetničku akademiju u Splitu, a magistarske studije na Univerzitetu u Ljubljani. Momentalno piše doktorsku disertaciju s područja istorije umetnosti. Pored toga što je profesorka likovne umetnosti i teorije na fakultetu, kao supruga i domaćica dosta vremena provodi pripremajući ukusna veganska i vegetarijanska jela za svoje bližnje, a takođe voli i da se opušta kroz slikanje. Više od dve decenije je vegetarijanka i od svih kućnih poslova kuvanje jedino smatra dovoljno kreativnim. Obožava kada hrana izgleda poput umetničke slike bogatog kolorita. Na taj način spaja svoje dve velike ljubavi – umetnost i hranu.
@vege.terrian.delight