Posni rolat sa Integralnim mlevenim keksom, orasima i kestenom
(Vegan)
Sastojci za tamni deo rolata:
- 300 g mlevenog keksa
- 100 mlevenih oraha
- 50 ml agavinog ili javorovog sirupa
- 3 kašike kokosovog ulja
- 3 kašike biljnog mleka ili vode
- 100 g tamne posne čokolade
Sastojci za nadev (svetli deo rolata):
- 250 g nezaslađenog kesten pirea
- 100g posnog maslaca (npr. sojin maslac ili puter od badema)
- 75g samlevenog trščanog ili kokosovog šećera
- aroma ruma po želji
- 1 kesica za zamrzivač od 3 litra ili providna folija
Postupak:
- Tamni deo rolata – Mleveni keks, orahe pomešati sa sirupom, kokosovim uljem i mlekom pa dodati otopljenu čokoladu (na pari), pa umesiti kašikom. Smesu spremiti u frižider dok se priprema nadev.
- Nadev – Mikserom umutiti omekšali puter, kesten pire (prethodno odmrznuti ako koristite zamrznuti), trščani šećer i aromu ruma.
- Tamnu smesu razviti oklagijom u vrećici za zamrzavanje ili između dve providne folije (visina oko 1 cm), kako vam se ne bi lepilo i pucalo.
- Odrezati kesicu i rastvoriti je. Tamni deo premazati nadevom od kestena. Pomoću kese ili folije, na kojoj se nalazi, polako zarolati i omotati je da se ne suši i spremiti u frižider da se stegne. Iseći na kriške i servirati nakon nekoliko sati hlađenja. Možete vreme hlađenja malo ubrzati ako rolat kratko ubacite u zamrzivač.
Napomena:
Po potrebi dodajte još koju kašiku mleka, ako vam smesa od keksa ispadne suva. Ukoliko nemate posni maslac, upotrebite umesto toga biljni margarin, za pripremu nadeva, a trščani šećer možete da zamenite prirodnim zaslađivačem po svom izboru. Možete koristiti i već zaslađeni kesten pire, ali vam mi preporučujemo zdraviju varijantu.
Pripremila: Barbara Gaj Ristić
Foto: Jovan Ristić & Barbara Gaj Ristić