Om Made zdraviji doručak za klince – Američke palačinke sa speltom, bez jaja i šećera

Om Made zdraviji doručak za klince – Američke palačinke sa speltom, bez jaja i šećera

(vegan, vegetarijanski, posno)

Zdravije američke palačinke
Sastojci:
  • 1 šolja speltinog brašna
  • 1 čaša mleka (biljnog)
  • 2 ravne kašike praška za pecivo
  • malo soli
  • 1 kašika javorovog sirupa ili nekog drugog prirodnog zaslađivača po želji
  • 2 kašike ulja (kokosovo ili neko drugo hladno ceđeno ulje)
  • aroma vanile
Posne palacinke
Postupak:

Umutiti sve sastojke. Gusto testo izliti na sredinu nelepljivog tiganja i peći sa svake strane oko 1,5 min, odnosno dok se ne stvore mehurići. Količina je dovoljna za 6 – 8 manjih palačinki.

U testo se po želji može dodati izgnječena banana ili rendana jabuka, a takođe i kašika kakao praha. Servirajte ih uz domaći džem, čokoladni preliv ili javorov sirup.

Američke palačinke bez šećera
Napomena:

Ovakve palačinke se peku na umerenoj vatri jer lako mogu da izgore. Tiganj ne treba okretati jer se palačinke ne razlivaju kao klasične palačinke, već ih pustite da se same oblikuju u manje krugove. Zavisno od veličine tiganja, možete istovremeno da pečete više palačinki odjednom.

Priprema i fotografije: Barbara Gaj Ristić


Autor teksta: Barbara Gaj Ristić

mr. sc. Barbara Gaj Ristić
Završila je Umetničku akademiju u Splitu, a magistarske studije na Univerzitetu u Ljubljani. Momentalno piše doktorsku disertaciju s područja istorije umetnosti. Pored toga što je profesorka likovne umetnosti i teorije na fakultetu, kao supruga i domaćica dosta vremena provodi pripremajući ukusna veganska i vegetarijanska jela za svoje bližnje, a takođe voli i da se opušta kroz slikanje. Više od dve decenije je vegetarijanka i od svih kućnih poslova kuvanje jedino smatra dovoljno kreativnim. Obožava kada hrana izgleda poput umetničke slike bogatog kolorita. Na taj način spaja svoje dve velike ljubavi – umetnost i hranu.
@vege.terrian.delight