Namaz od semenki suncokreta i bundeve

Namaz od semenki suncokreta i bundeve uz Big Gric Kikiriki

(posno, vegetarijanski)

Ukusna i zdrava užina malo je podcenjena. Zato vam pravimo kombinacije onih ukusa koje znamo da svi obožavate. Ovde smo spremili namaz od semenki suncokreta i bundeve, omiljenih zdravih grickalica kad smo bili klinci i studenti i uz to Big Gric integralne grisine koje su izvor vlakana, dobro zasite a sadrže i kikiriki pa je ukus totalni match.

Evo recepta:

Sastojci:
  • 1 šolja semenki suncokreta
  • ½ šolje semenki bundeve (golice)
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 5 kašika limunovog soka
  • 1 dl soka ili pirea od paradajza
  • 2 kašike mlevenog susama ili 1 kašika tahini paste
  • Začini po ukusu: so, biber, beli luk, peršun, kurkuma
Postupak:

Semenke suncokreta i bundeve kratko prokuvajte, isperite i ocedite. Stavite u blender semenke i dodajte ostale začine i blendajte nekoliko minuta dok se sastojci ne povežu. Ako je pregusto, dodajte još malo soka od paradajza. Čuvajte nekoliko dana u tegli ili zatvorenoj posudi u frižideru.

Prijatno!

Big Gric

Pripremila: Barbara Gaj Ristić
Foto: Jovan Ristić & Barbara Gaj Ristić

Autor teksta: Barbara Gaj Ristić

mr. sc. Barbara Gaj Ristić
Završila je Umetničku akademiju u Splitu, a magistarske studije na Univerzitetu u Ljubljani. Momentalno piše doktorsku disertaciju s područja istorije umetnosti. Pored toga što je profesorka likovne umetnosti i teorije na fakultetu, kao supruga i domaćica dosta vremena provodi pripremajući ukusna veganska i vegetarijanska jela za svoje bližnje, a takođe voli i da se opušta kroz slikanje. Više od dve decenije je vegetarijanka i od svih kućnih poslova kuvanje jedino smatra dovoljno kreativnim. Obožava kada hrana izgleda poput umetničke slike bogatog kolorita. Na taj način spaja svoje dve velike ljubavi – umetnost i hranu.
@vege.terrian.delight