Humus sa pečenom cveklom
(vegan, posno)
Za ljubitelje cvekle donosimo recept za zdrav i ukusan namaz – humus sa cveklom.
Iako nije svima omiljena namirnica, cvekla je vrlo hranjiva i niskokalorična. Mogu je konzumirati dijabetičari i poznata je po tome da pomaže kod mršavljenja i anemije. Nutricionisti preporučuju da je ne preskačemo u svom jelovniku jer je veoma bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima.
Sastojci:
- 400g kuvane leblebije
- 2 pečene cvekle
- Sok od ½ limuna
- 1 čen belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica tahinija
- ½ kašičice mlevene slatke paprike
- So i biber prema ukusu
Postupak:
Cveklu prethodno ispecite u komadu sa malo soli i ulja u manjoj tepsiji obloženoj folijom oko 35 min na 200 stepeni. Ohlađenoj cvekli oljuštite koru i naseckajte je na manje delove. Takođe, možete koristiti i kuvanu cveklu, ali sa pečenom će namaz biti mnogo ukusniji. Sve sastojke stavite u jači blender ili multipraktik i dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji možete dodati još limunovog soka ako volite kiselije. Ukrasite sa malo pečenih semenki susama, tucanom paprikom i seckanim peršunom. Servirajte ohlađeno uz sveže povrće i naše Proteinske pločice bez brašna.
Prijatno!
Pripremila i foto: Barbara Gaj Ristić