Gusta čorba od povrća
(vegan, posno, bez glutena)

Sastojci:
- 2 šargarepe
- 1 veći krompir ili batat
- 1 manji koren celera
- 200g graška
- 2-3 kašike ulja
- 1 kašičica aleve paprike
- ½ kašičice kurkume
- ½ kašičice soli
- 1 litra vode
- 1/2 dl biljne ili sojine pavlake
- Sveže peršunovo lišće,
- mirođija
- Biber po želji
- Malo soka od limuna (opciono)
Postupak:
Ogulite šargarepu, krompir i celer pa iseckajte na sitne komadiće. Dinstajte povrće na ulju nekoliko minuta po dodajte alevu papriku. Kratko prodinstajte na umerenoj vatri uz mešanje. Sipajte vodu i kad provri dodajte sveži ili zamrznuti grašak. Kuvajte napola poklopljeno nekih 20-25 min, odnosno dok povrće ne omekša. Dodajte so, kurkumu, pavlaku pred kraj kuvanja.
Pospite seckanim peršunovim lišćem i mirođijom i servirajte. Oni koji vole kiselije čorbe, mogu dodati i još par kapi limuna.
Prijatno!

Pripremila: Barbara Gaj Ristić
Foto: Jovan Ristić & Barbara Gaj Ristić