Gola bajadera

Gola bajadera – made by Gurmetnica

(vegetarijanski)

Gola bajadera

Ova bajadera nema glazuru i nema dodatog šećera. Umesto oraha korišćen je pečeni kikiriki bez soli, a tu su i integralni mleveni keks i crna čokolada.

Pripremiti za svetli deo:
Pripremiti za tamni deo:
  • 10 kašika mlevenog integralnog keksa
  • 10 kašika mlevenog pečenog kikirikija, neslanog
  • 100g crne čokolade
  • 10 kašika mleka
Postupak

Vodu i puter staviti u šerpicu pa na ringlu. Pomešati keks i kikiriki u dubljoj posudi. Kad provre voda i puter, skloniti sa vatre. Umešati kašiku meda, da se istopi. Potom mešavinom vode, putera i meda preliti keks i kikiriki pa promešati, da se poveže. Masu izručiti u nauljen pleh sa obručem, pa rasporediti po dnu. Mleko i čokoladu otopiti na umerenoj vatri. Dodati otopljenoj čokoladi keks i kikiriki. Promešati. Sipati preko svetle mase pa rasporediti. Odložiti u frižider da se stegne. Nakon toga ukloniti obruč i seći bajaderu.

☑️ Bajadera je ukusnija kada se servira na sobnoj temperaturi.
☑️ Bajadera nije mnogo slatka.
☑️ Umesto crne čokolade može se koristiti i kvalitetnija čokolada za kuvanje.
☑️ Umesto kikirikija mogu se koristiti i pečeni lešnici ili orasi.

Prijatno!

Mleveni keks


Autor recepta:
@gurmetnica