Fitness doručak – Proteinske korpice

Fitness doručak – Proteinske korpice

(vegetarijanski)

Proteinske korpice

Da li ste prošli kroz fazu treniranja uz specijalan fitness jelovnik prilagođen vašim potrebama?

Šta ste prvo pomislili kada ste pročitali jedan takav jelovnik? Biću iskrena kao do sada – kroz glavu su mi prošle dve misli:

  1. Kako ću sad bez kačamka, bureka i pita za doručak?
  2. Kako ću, zaboga, jesti ovako dosadnu hranu?

Da, jelovnik vežbača na prvi pogled izgleda vrlo jednolično i svedeno. Ako posmatramo objektivno – ovo i nije tako važno. Hrana je gorivo. Kvalitetna hrana + odgovarajuća kombinacija namirnica = dobro gorivo.

Ali ima i nas gurmana koji volimo da vežbamo! I da jedemo hranu koja lepo izgleda. I da možemo da pojedemo i ono što spremimo za naše goste. Nije fora oni na jedu, a mi da gledamo, jer poseban režim ishrane…

Fitness doručak - proteinske korpice

U vreme kada sam redovno trenirala, mnome je vladao poseban inat da spremim jela koja izgledaju brutalno dobro, praveći nesvakidašnje kombinacije, a koje su potpuno u skladu sa mojim režimom ishrane. I sve je to moralo da bude super ukusno, naravno.

Za sve koji misle da vežbači jedu za doručak samo jaja, ali i za one koji ne vole jaja najviše na svetu, predstavljam posluženje koje ćete obožavati – proteinske korpice filovane krem sirom.

Potrebno je za 6 korpica:
  • 1 pakovanje Om Made proteinskih pločica od 108 g (ovog puta ukus susam kurkuma)
  • 3 kašike samlevenog lanenog semena
  • 9 kašika vruće vode
  • 35 g putera

Nemojte kupovati samleven lan nego sameljite seme neposredno pre upotrebe i što sitnije. 1 puna kašika semena lana menja 2 kašike mlevenog. Da biste dobili želatinastu smesu koja će imati vezivnu ulogu, pomešajte samleveni lan sa vrućom vodom i ostavite da odstoji bar 10 minuta. Na 1 kašiku mlevenog lana idu 3 kašike vode. Biće još lepše ako imate zlatni lan, ali i smeđi je u redu.

Proteinske pločice sameljite u blenderu/secku. Pomešajte brašno od pločica sa otopljenim puterom i smesom od mlevenog lana. Nisam dodavala so, jer su mi pločice dovoljno slane, što je stvar ukusa.

Isecite pek papir na trake dužine 10-15 cm i širine 2 cm. Potrebno je 12 traka. U kalup za mafine, postavite ove trake unakrsno u 6 rupa. One će vam poslužiti da lakše izvučete korpice kada budu gotove.

Utapkajte smesu u rupe kalupa, oblikujući 6 korpica. Da bih pravila manji nered, za ovo sam koristila tučak od avana. Poslužiće i kašičica. U ostale rupe stavite prazne papirne korpice, da ne oštetite kalup.

Korpice stavite da se suše u rerni na 160 stepeni. Ne dozvolite da potamne. Mislim da sam ih sušila oko sat vremena, morate ih povremeno proveravati. Ako se dno korpice podigne, izvadite kalup, pritisnite ponovo tučkom ili kašičicom i vratite nazad na sušenje.

Nakon pečenja, ostavite korpice da se potpuno ohlade u kalupu, a onda ih prebacite u frižider da se dodatno stegnu.

Za filovanje je potrebno:
  • 4 kašike čvrstog krem sira
  • 4 kašičice milerama
  • seckani peršun za ukrašavanje

Mešala sam krem sir sa mileramom da bih dobila glatki, kremasti fil, kojim bih mogla da filujem korpice uz pomoć šprica za filovanje torti. Ako vas mrzi to da radite, korpice možete rustično napuniti ovim filom i na kraju ukrasiti začinima.

Ako želite da nafilujete korpice tako da izgledaju kao najlepši desert, potrebno je da dobijete takav fil da se lako oblikuje, kao umućena slatka pavlaka. Pustite mašti na volju, a na kraju ukrasite peršunom ili nekim drugim svežim začinom koji volite.

Uživajte, dobri ljudi!!


Autor teksta: Marina Damnjanović

Moja misija je da inspirišem ljude da usvoje zdravije životne navike. Ljubav prema hrani i prema životu su se postarale da naučim da kuvam i ta jela fotografišem. Ljubav prema pisanju i prema ljudima su me dovele do vas.
@marina.damnjan