Domaći kremasti sladoledi bez šećera, jaja, glutena i mleka su jako jednostavni i brzi za pripremu. U osnovi je umiksana krema od zrelih banana koje ste prethodno zamrznuli.
Dakle, banane naseckajte na kolutiće i zamrznite barem dva-tri sata pre pripreme.
Inače, kad imate kod kuće banane koje su već jako zrele i ne stižete da ih upotrebite ili pojedete u roku pre nego istrule, naseckajte ih i ubacite u zamrzivač. Na taj način nećete morati da ih bacite, a uvek ćete imati s čim da pravite vaš smuti ili sladoled.
Ovaj zdravi bezglutenski sladoled je pogodan za vegane, vegetarijance i one koji poste.
Sladoled sa šumskim voćem
Sastojci:
2 veće zrele banane (prethodno naseckane i zamrznute)
1 šolja šumskog (bobičastog) voća
Postupak: Ubacite banane u multipraktik ili jači blender i dobro miksajte dok ne dobijete krem. Ubacite šumsko voće pa miksajte kratko. Smesu ubacite u zamrzivač još malo pa servirajte.
Napomena: Umesto šumskog voća, možete upotrebiti i drugo sezonsko voće, sveže ili zamrznuto.
Sladoled sa kakaom i kikiriki puterom
Sastojci:
2 veće zrele banane
1,5 kašika kakao praha
2-3 kašike javorovog ili agavinog sirupa
0,5 – 1dl bademovog mleka
1 kašika organskog putera od kikirikija
Postupak: Ubacite banane u multipraktik ili jači blender i dobro umiksajte dok ne dobijete krem. Zatim dodajte kakao prah, agavin sirup, bademovo mleko i puter od kikirikija. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Sladoled prema želji možete odmah jesti ili ga stavite kratko u zamrzivač.
Sladoled sa avokadom
Sastojci:
2 veće zrele banane
½ zrelog avokada
2 kašike javorovog sirupa
1 dl bademovog mleka (ili nekog drugog biljnog mleka)
1 kašika kokosovog ulja
Vanila
Par kapi limunovog soka
Malo sveže nane (opciono)
Postupak: Ubacite banane u multipraktik ili jači blender i dobro umiksajte dok ne dobijete krem. Zatim dodajte naseckan avokado, javorov sirup, biljno mleko, kokosovo ulje, vanilu (ekstrakt ili komadić mahune), limunovog soka i malo seckane nane i mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Ubacite sladoled pola sata u zamrzivač pa servirajte. Prijatno!
Photos by: Barbara Gaj Ristić