Domaći sladoled bez šećera, bez jaja, bez glutena i mleka

Domaći kremasti sladoledi bez šećera, jaja, glutena i mleka su jako jednostavni i brzi za pripremu. U osnovi je umiksana krema od zrelih banana koje ste prethodno zamrznuli.

Dakle, banane naseckajte na kolutiće i zamrznite barem dva-tri sata pre pripreme.

Inače, kad imate kod kuće banane koje su već jako zrele i ne stižete da ih upotrebite ili pojedete u roku pre nego istrule, naseckajte ih i ubacite u zamrzivač. Na taj način nećete morati da ih bacite, a uvek ćete imati s čim da pravite vaš smuti ili sladoled.

Ovaj zdravi bezglutenski sladoled je pogodan za vegane, vegetarijance i one koji poste.

Sladoled sa šumskim voćem

Sastojci:

2 veće zrele banane (prethodno naseckane i zamrznute)

1 šolja šumskog (bobičastog) voća

Postupak: Ubacite banane u multipraktik ili jači blender i dobro miksajte dok ne dobijete krem. Ubacite šumsko voće pa miksajte kratko. Smesu ubacite u zamrzivač još malo pa servirajte.

Napomena: Umesto šumskog voća, možete upotrebiti i drugo sezonsko voće, sveže ili zamrznuto.

Sladoled sa kakaom i kikiriki puterom

Sastojci:

2 veće zrele banane

1,5 kašika kakao praha

2-3 kašike javorovog ili agavinog sirupa

0,5 – 1dl bademovog mleka

1 kašika organskog putera od kikirikija

Postupak: Ubacite banane u multipraktik ili jači blender i dobro umiksajte dok ne dobijete krem. Zatim dodajte kakao prah, agavin sirup, bademovo mleko i puter od kikirikija. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Sladoled prema želji možete odmah jesti ili ga stavite kratko u zamrzivač.

Sladoled sa avokadom

Sastojci:

2 veće zrele banane

½ zrelog avokada

2 kašike javorovog sirupa

1 dl bademovog mleka (ili nekog drugog biljnog mleka)

1 kašika kokosovog ulja

Vanila

Par kapi limunovog soka

Malo sveže nane (opciono)

Postupak: Ubacite banane u multipraktik ili jači blender i dobro umiksajte dok ne dobijete krem. Zatim dodajte naseckan avokado, javorov sirup, biljno mleko, kokosovo ulje, vanilu (ekstrakt ili komadić mahune), limunovog soka i malo seckane nane i mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Ubacite sladoled pola sata u zamrzivač pa servirajte. Prijatno!

Photos by: Barbara Gaj Ristić

Autor teksta: Barbara Gaj Ristić

mr. sc. Barbara Gaj Ristić
Završila je Umetničku akademiju u Splitu, a magistarske studije na Univerzitetu u Ljubljani. Momentalno piše doktorsku disertaciju s područja istorije umetnosti. Pored toga što je profesorka likovne umetnosti i teorije na fakultetu, kao supruga i domaćica dosta vremena provodi pripremajući ukusna veganska i vegetarijanska jela za svoje bližnje, a takođe voli i da se opušta kroz slikanje. Više od dve decenije je vegetarijanka i od svih kućnih poslova kuvanje jedino smatra dovoljno kreativnim. Obožava kada hrana izgleda poput umetničke slike bogatog kolorita. Na taj način spaja svoje dve velike ljubavi – umetnost i hranu.
@vege.terrian.delight