Zaposlena keva u homeoffice-u i „Šta ima da se jede?“

Zaposlena keva u homeoffice-u i „Šta ima da se jede?“

Zaposlena keva u homeoffice-u

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1… Doktore, koliko beše puta treba da se broji od jedan do deset? NeUrozna?! Maaa, jooook. Kanda mi samo skiknula brojalica.

Dragi moji, radi li vaša? Koliko puta udahnete duboko i kažete sebi još samo da danas prođe, pa sutra novi list, nova organizacija i nova motivacija. A onda počne novi dan, sastanci jedan za drugim-doručak na čekanju-za koji sat treba i ručak-jesi mi skuvala kafu-nisam gladna-posle 5 minuta: jako sam gladna! šta ima da se jede?-kad se ova sudopera napunila-recite mi da sam u paralelnom univerzumu! Verujem da ste se pronašli bar u jednoj situaciji… Eto, ako je lakše, u istoj smo ekipi i ume da bude veoma intenzivno, kao i potpuno iscrpljujuće.

No, da pokušamo da ne plačemo nad tužnom nam sudbinom već da vidimo šta možemo da uradimo. Prvi korak bi bio da prihvatimo da je trenutno tako a onda i da nađemo rešenje da to sve sebi i olakšamo. Jedinstven recept ne postoji, toga smo svi u startu svesni, ali zato možemo da podelimo iskustva koja su nama bila korisna i da se pomoću njih, kao mačka, dočekamo na noge kad nas strefi ne(d)očekivano.

1. Ne preskačite doručak

Znam da zvuči previše kliše, ali verujte mi da nije. Znate ono kad sednete za komp, počnete da radite, čitate mejlove, odgovarate na poruke pa upadnete u začarano kolo „Evo, samo još ovo!“ Zapamtite, doručak vam je od esencijalnog značaja za energiju tokom celog dana i sve ostale aktivnosti. Bilo bi odlično da doručkujete u roku od sat vremena nakon ustajanja iz kreveta.

2. Pripremite sve (što možete) veče pre/dan ranije

Ako mi je nešto pomoglo da organizujem svoj radni dan, uz full-time posao i dete kod kuće jeste baš ovo. Dakle, ako već unapred znate da ćete imati zauzet dan – veče pre pripremite sve što možete za sutra.

Na primer, ako odlučite da prirpemate pasulj, sočivo ili neko jelo sa prosom (gde je potrebno da namirnica bude potopljena u vodi na više sati, zbog bubrenja – u slučaju mahunarki ili zbog oslobađanja fitinske kiseline – kada spremate proso), učinite to veče pre pa će vam sutradan biti potrebno mnogo manje vremena za pripremu sveže kuvanog obroka. Pre nego što pođete na tuširanje, napunite mašinu za pranje veša tako da možete ujutro čim ustanete da je pokrenete. To su mali koraci, ali kad vam uđu u rutinu postaćete svesni koliko vam znači tih 5 po 5 minuta uštede vremena.Takođe, imaćete onaj rasterećujući osećaj da ste već dobar deo odradili i da možete sa lakoćom da pređete na dalje obaveze.

3. Jelovnik unapred, a i Om Made je homemade – znate li to?

Još jedan „kec u rukavu“ jeste i da unapred ispišete jelovnik za celu nedelju. Kasnije će vam on olakšati kako nabavku, tako i organizaciju i pripremu obroka svaki dan. Možete to uraditi sami ili se dogovoriti sa svojim ukućanima (verujem da unapred znate koja su njihova omiljena kao i manje omiljena jela). Meni je ranije uskakao u pomoć i ćerkin jelovnik iz vrtića da i iz njega prepišem neki dan 🙂 Ekstra savet bi bio da napravite jelo koje možete jesti 2 ili 3 dana. Deo čak možete i da odvojite u posude pa zamrznete za neku narednu nedelju, ako ne želite da jedete isto više dana zaredom, ali ćete kuvanje obaviti odjednom i zasigurno olakšati. To mogu biti jela poput pasulja, nekog rižota sa povrćem ili sarme (ne moramo da ih jedemo samo za slavu, zar ne?). Ako i sve ovo pada u vodu i zaista ste u superžurbi kao Wonderwoman kad spasava svet – jedan povrtni potaž koji ćete pojačati sa malo neutralne pavlake, sira ili grčkog jogurta i proteinske pločice sa semenkama i paradajzom koje uvek ali UVEK spasu celu stvar. A vi ste usput spasili i svet, sećate se? 😊

Om Made ručak - pradajz čorba i proteinske pločice

4. Kako organizovati vreme detetu da biste mogli na miru da radite?

Mislim da mi je ovo bio a i ostao najizazovniji deo. Sami znate koliko je nama odraslima, svakome na svoj način, bilo teško ili možda lako da pojmimo sve ovo i naviknemo se na „novo normalno“. Zamislite kakva je tek zbrka u njihovim glavicama kada vide da su mama i tata kod kuće ali stalno za kompjuterom i sve što čuju je rečenica „Izvini, ne mogu sada. Izvini, na sastanku sam. Samo da završim ovo. Znaš, mama/tata radi sada i posle ćemo razgovarati.“ Uf! No, dogovorili smo se da nećemo kukati, zar ne? Dajem vam ovde neke ideje za aktivnosti koje deci mogu biti zanimljive a vama kupiti neko vreme da pozavršavate neodložne obaveze:

Napravite domaći plastelin

Domaći plastelin

  • Ovo je deci veoma zabavno i sigurno će se satima igrati. Obezbedite im i dodatne rekvizite poput nekog plastičnog noža, male oklagije, modlica za kolače i sl. Recept za domaći plastelin delim odmah sa vama da možete da prionete na posao istog trena:
Domaći plastelin Om Made

Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 100g brašna,
  • 10g limuntusa,
  • 25g soli,
  • 1 kašika ulja,
  • 80ml vode,
  • prehrambene boje.

Postupak pripreme:

Sve suve sastojke pomešajte u šerpici a zatim dodajte vodu pa sve sjedinite. Na srednjoj temperaturi kuvajte uz neprestano mešanje sve dok višak vode ne ispari i plastelin ne počne da se odlepljuje od šerpe (bukvalno se formira kao jedna velika lopta). Skinete sa ringle i, dok je smesa još topla, podelite na više loptica koje ćete obojiti različitim bojama.

Blog zaposlena keva

  • Pečati od krompira. Sećate li se kada smo mi bili klinci kako je ovo bilo zanimljivo? Sve što vam treba je 2-3 krompira, nožić, tempere i papir. Prerežite krompir na pola i izdubite različite oblike (srca, zvezdice, krugove, kvadrate i sl.) zatim tako izrezane oblike dete može da umače u razne boje i otiskuje na papiru.
  • Lutke od starih čarapa. Stare čarape koje su se pocepale i „zinule“ ne morate nužno bacati. Iskoristite to da ih napunite vaticom ili nekom drugom tkaninom, vežete, flomasterom nacrtate oči, uši i nos. Detetu će ovo biti drugačija i jedinstvena igračka koja će mu kvalitetno okupirati pažnju. p.s. Ne zaboravite da „krstite“ lutku – pustite dete neka predloži ili odabere ime 😊
  • Ni crtani nije otrov. Prva sam zagovornik toga da deca ne treba da bulje u ekrane i video igrice i to se trudim da sprovodim i u vaspitanju svog deteta. Ali, šta kad dođe ono ALI? Šta kada ne pomažu nikakve igračke, priče, mačke, značke?! To što ćete svom detetu pustiti omiljeni crtani na TV-u dok vi uradite nešto hitno neće nikome doneti trajnu štetu. Naravno, trudite se da sadržaj bude prilagođen uzrastu i da to ne podrazumeva sate i sate pred TV ekranom – jer će da bude u potpunosti kontraproduktivno.

5. Mudro iskoristite vikend

Za kraj samo želim da vas podsetim da vikend uvek vreba iza ćoška. Uvek vas čeka neko slobodno vreme koje možete (pogotovo sada kad ide toplije vreme) kvalitetno provesti sa svojim najbližima u prirodi. Šetajte, dišite, smejte se zajedno. Iskoristite vikend da napunite baterije i još spremnije dočekate novu radnu nedelju.

Moderna je žena zbrka aktivnosti. Pod pritiskom je da svim ljudima bude sve i sva., citat iz knjige Žene koje trče sa vukovima

Pročitajte ovo ponovo. I ponovo. To nije vaš zadatak. Tačnije, to nije naš zadatak. Zastanite, udahnite i izdahnite nekoliko puta. Osvestite gde ste kao i to da je bitno, ako ne i najbitnije, da ste vi dobro. Jer kad je mama dobro, svi su dobro. Ona je kao neki superlepak, nevidljiva nit koja povezuje celu porodicu i hrani dom.


Autor teksta: Mirjana Tanović

Zdravo, ja sam Mirjana i ovde sam da sa vama delim i smeh i strah, i ukuse i recepte, i iskustva i savete. Iako sam po zanimanju Master ekonomista, priprema i fotkanje hrane je moja velika strast i nadam se da ću sve to, kroz ova naša druženja, uspeti i da vam dočaram. Naravno, i da vas bar malo zarazim ovom energijom Ljubav. Porodica. Korisni saveti. Zanimljivi recepti. Fotografija. Život... Na pravom ste mestu i daću sve od sebe da tu ostanete. Dobro nam došli!
@kitchenasska