Promena navika jednako je pažnja prema sebi

Promena navika jednako je pažnja prema sebi

Promena navika jednako je pažnja prema sebi
Proteinske pločice bez brašna sa bundevom i domaći namaz

Navikli smo da je februar mesec pažnje. Tada dobijamo poklone, ljubav pršti na sve strane, obasipaju nas romantikom. Ako nemamo partnera, kupimo sebi lepe srcaste kolačiće ili se setimo da je ujedno i mesec prijateljstva.

Ali, februar je prošao i – šta sada?

Nutribella integralni keks sa belgijskom čokoladom

Da li volite sebe i ostalih 11 meseci u godini, bez izuzetaka?

Neko je jednom rekao da onaj ko nije za sebe, nije ni za druge. Isto smo mogli da čujemo da moramo naučiti da volimo sebe da bismo otvoreno mogli da volimo i druge.

Koliko god da ne verujete ili verujete u gore navedene fraze, realnost je da morate voleti sebe da biste bili srećni.

Realnost je i da svakom pojedincu mora biti cilj da bude istinski srećan!

Nutribella integralni keks sa kokosom

Šta podrazumeva pažnja prema sebi?

Nekad podrazumeva više vremena za sebe. Može da podrazumeva poklanjanje sebi jednako kao drugima, čak i bez povoda. Skoro uvek podrazumeva samokontrolu od poteza, ljudi i hrane koji nam štete. Ali ako nešto pažnja prema sebi znači, to je promena osnovnih životnih navika.

Hajde da, konačno, prvo probamo da promenimo sebe, pre nego što pokušamo da na bilo koji način utičemo na druge (pričaćemo i o tome).

Big Gric i užina na poslu

10 navika koje svi možemo promeniti

Navike su ono što uglavnom činimo bez razmišljanja. One nastaju ponavljanjem. Samim tim, ponavljanjem ili istrajnošću u tome da ih ne ponavljamo, dajemo sebi mogućnost da ih promenimo. Rado sa vama delim 10 navika koje sam promenila i zbog kojih sam imala više snage i osećala sam se lagodnije u svojoj koži.

 1. Prestala sam da večeram tešku hranu, velike količine hrane i da jedem neposredno pred spavanje. Pre toga sam imala problem da se uveče uspavam i ponekad bih preskočila doručak.
  Ovom promenom sam navela sebe da mi doručak bude redovan, a najveći benefit lagane večere je bio miran san.
 2. Počela sam da doručkujem po ustajanju i pre nego što izađem iz kuće. Ovo je zapravo posledica prethodne promene. Naravno da ranije nisam osećala glad dugo po ustajanju, jer sam imala obrok neposredno pred spavanje.
  S druge strane, logično je da će mozak slati signale potrebe za hranom u toku noći, ako ga uskraćujemo za neophodne količine hrane tokom dana kada se najviše troši.
  Zbog toga je bitno da ga obezbedimo energijom početkom dana.
Smart krekeri i mediteranska salata
 1. Prestala sam da preskačem doručak i da mi prvi obrok bude polovinom dana. Zalažem se za to da je doručak najvažniji obrok u toku dana.
  Ako tada jedemo kvalitetno: složene ugljene hidrate, masti, proteine; ne možemo tako brzo da ogladnimo i dan započinjemo na čvrstim temeljima.
  Posledično, uveče nisam morala da jedem enormne količine hrane da bih nadoknadila ’’propušteno’’.
  Vidite kako promena jedne navike oslobađa prostor da lako usvojite još jednu?
Nutribella integralni keks sa višnjom na pauzi bez stresa
 1. Počela sam da pijem kafu bez dodataka: mleka, šećera i sl.
  Kafu na prazan stomak nikada nisam pila i srećna sam zbog toga. Vratiću se ponovo na ono što sam zaključila promenivši prethodne navike: da li kafa sadrži dovoljno nutrijenata da nas uvede u dan i održi nam visok nivo energije? Ne, niti kafa razbuđuje. Nema ni potrebe, jer je hormon stresa nakon buđenja svakako visok.
  Osim toga, kafa na prazan želudac može izazvati probavne tegobe.
 2. Prestala sam da budem noćna ptica i postala sam ranoranilac. Shvatila sam da se bolje osećam ako dan iskoristim maksimalno, a noću spavam. Kasnije sam saznala da to ima i određene psiho-fizičke efekte.
  Nedovoljno spavanja može da stvori visok nivo hormona stresa u organizmu, što utiče na raspoloženje, produktivnost i zdravlje u budućnosti.
 3. Počela sam da obuzdavam svoju potrebu da budem perfektna. Efekat je daleko ređa pojava herpesa i sezonskih prehlada.
 4. Nastavila sam da forsiram sebe da spavam bar 8 sati svake noći i da legnem pre ponoći. Ako to ne mogu da ostvarim, za vikend odspavam 12. Ako mislite da vam je 5 sati sna dovoljno, promenićete mišljenje oko 50-ih (provereno).
  Pored toga, mnogo kvalitetniji san imamo ako legnemo pre ponoći i spavamo 7 sati, nego ako legnemo nakon ponoći i spavamo isto toliko. Probajte nekoliko dana i uverićete se.
 5. Prestala sam da preterujem sa stvarima koje previše volim. Prvi na listi su slatkiši. Moja taktika da se borim sa stvarima sa kojima sam preterivala, a koje mi ujedno smetaju, je da ubedim sebe da ih (više) ne volim.
  Ako mi nešto smeta, potrudim se da ne izlažem sebe torturi prolaska kroz iste tegobe iznova i iznova.
  Volim sebe i poštujem.
 6. Prestala sam da se opterećujem ako ponekad preteram sa nečim što previše volim. Ponekad je OK opustiti se i prihvatiti da imamo neke hirove.
  Samodisciplina je briga o sebi, ali samokažnjavanje nije.
  Tajna je u balansu.
 7. Počela sam da izbacujem iz kuće stvari koje mi nisu potrebne, koje više ne koristim, hranu koja mi predstavlja izazov ili namirnice koje ne želim da koristim.
  Znate kako kažu: red u kući, red u glavi. I ova taktika pomaže na svakom novom početku.
Smart kukuruzni krekeri i domaći namaz

Svaki dan je praznik

Zašto vam sve ovo pišem? Ne morate da čekate da vam neko donese poklon ili obaspe ljubavlju. Odvojite svakog dana 15 minuta za sebe, za knjigu koja već duže vreme skuplja prašinu, za tretman ili masažu za koje ’’nikada nemate vremena’’.

Poklonite sebi prirodan slatkiš bez šećera ili slaniše bogate vlaknima (verovali ili ne – postoje) umesto slatkiša i grickalica bez kojih mislite da ne možete. Naspavajte se večeras i probudite se sutradan s osmehom.

Om Made zdrava užina

Ne morate čak da promenite nijednu naviku od ovih koje sam predložila, ali promenite neku vašu koja vam ne donosi ništa dobro.

Ako vam je lakše da idete po nečijem planu, ištampajte ovaj tekst kao ciljeve, zakačite ga na frižider i počnite od prvog. Ili od devetog.

I nemojte nikada čistiti celu ’’kuću’’ odjednom: pašćete na nos, a nećete znati ni gde ste stali ni odakle ste počeli.

Počnite sa promenama korak po korak. Prvi korak će biti nesiguran.
Možda padnete jednom ili dva puta, ali ustanite. Sve je to u redu, samo nastavite dalje kao što se ništa nije desilo. Pre nego što uopšte primetite, već ćete sigurno biti daleko od polazišta.

Summa summarum, apsolutno ne postoji nijedan izgovor da ne brinete o sebi. Završite sa čitanjem ovog teksta, umijte se i jednostavno počnite.


Autor teksta: Marina Damnjanović

Moja misija je da inspirišem ljude da usvoje zdravije životne navike. Ljubav prema hrani i prema životu su se postarale da naučim da kuvam i ta jela fotografišem. Ljubav prema pisanju i prema ljudima su me dovele do vas.
@marina.damnjan