Kad kažem obrok – mislim salata. Obrok salata
Dragi moji, koliko volite salate od nula do JA?! Meni je obrok nezamisliv bez obilja povrća i dobre sveže salate. A obrok salate su mi zasebna ljubav. One su SVE u jednom. I fit i sit. I srećan i bez stomaka.
Ukoliko ipak niste u mojoj „salatnoj“ krvnoj grupi, pozivam vas da pripremite neku od predloženih salata. I dok pokušavam da vas nasmejem zabavnim citatima koji slede, videćete, salata će nestati iz vašeg tanjira:
„If you see me eating a salad in a restaturant, I have been kidnapped and I am trying to signal you“.
„My heart says – chocolate and wine, but my jeans say – for the love of God, woman, eat that salad!“
„One day you are 18 eating pizza for every lunch. Then suddenly you are 30 and eating salad with celery and kale juice.“
Ako mene pitate, brza i jednostavna priprema obrok salate čini jednim od favorita za ručak za poneti. Pored toga što ne morate da trošite sate za njihovu pripremu, sprečiće vas da posegnete za pekarom ili nekim drugim izvorom prostih ugljenih hidrata, a poješćete nutritivno bogat obrok. Takođe, odličan su izbor za lagani letnji komplet obrok dok su varijante su bezbrojne.
Verujem da već imate svoje omiljene kombinacije obrok salata, pa sam odlučila da podelim ovde sa vama, pored onih poznatih, i recepte za neke malo egzotičnije obrok salate koje ili niste ili nemate naviku toliko često da pravite.
Ono što je provereno i kvalitetno, ne treba menjati…zato da počnemo sa jednim klasikom…
Grčka salata
Bivši kolega, koji je inače veeeliiikiii fan Grčke, plaža, njenih morskih predela ali i vrsni poznavalac grčke kuhinje je pre nekoliko godina podelio sa mnom recept za ovu salatu. Naravno da sam isprva bila u fazonu „Pa šta tu ima da se uči? Zar samo ne iseckaš svo povrće, pomešaš i jedeš?“ „Neee, Mikiiii, svako povrće se seče drugačije.
Ova salata treba da je bogata, šarena, vesela, da ima puuunoooo maslinovog ulja u koje umačeš hlebiće. I da! Fetu nikako ne seckaš na kockice, već uvek staviš jedan veći komad odgore.“ Od tog dana, nastavila sam da je pravim po ovim strogo grčkim pravilima. Kalamata masline su, takođe, must u ovoj salati.
Potrebni sastojci:
- 1 veći krastavac
- 2 srednja paradajza
- 2 zelene paprike šilje
- 1 ljubičasti luk
- šaka kalamata maslina (crvene masline koje se uvek koriste u oriđiđi receptu za grčku salatu)
- 100g grčke fete (naglašavam „grčke“ jer se ona pravi od mešavine kozijeg i ovčijeg mleka i ima značajno intenzivniji ukus od feta sireva koje inače kupujemo)
- ulje i začini: hladno-ceđeno maslinovo ulje, beli aćeto balzamiko, so, biber, origano (ako imate svež origano – obavezno stavite koji listić)
Postupak pripreme:
- Svo povrće najpre dobro operete.
- Krastavac presečete po dužini a zatim ga isečete na „polukrugove“ širine 1cm. Paradajz isečete na veće kocke. Papriku na željene nejednake delove. I luk na polumesece.
- Iseckano povrće pomešate u većoj činiji i dodate navedene začine po ukusu (po želji možete dodati i drugo začinsko bilje poput bosiljka, majčine dušice ili ruzmarina)
- Prespete sve u veći dublji tanjir i oblino prelijete maslinovim uljem. Zatim stavite parče feta sira i odgore pospete još malo origana.
- Dodate kalamata masline.
- Idealno bi bilo da je poslužite uz prepečeni hleb ili omiljeni ukus smart krekera.
p.s. Moj favorit su kukuruz sa kurkumom. A vaši?
Ovde imam i jedan ekstra savet za vas: ukoliko ne želite da krastavac ispusti previše vode u salatu, nakon što ga prepoplovite po dužini, kašičicom izdubite semenke iz sredine i ostaće vam hrskav čak i nakon što salata malo odstoji.
Avokado salata sa testeninom
Svi vi ovde, kao genijalci i znalci kvalitetne, zdrave ishrane, benefita mnogih namirnica – sigurno znate i zašto se avokado smatra superhranom. Ova voćka, poznata još i kao „aligatorova kruška“ pozitivno utiče na zdravlje vašeg srca, krvnih sudova, mozga (značajan je izvor folne kiseline te smanjuje rizik od moždanog udara i doprinosi boljem pamćenju) a veoma je korisna i u borbi protiv kancera. Avokado je kremasta voćka koja obiluje zdravim mastima i ne sadrži holesterol.
Jedva čekate da pripremite svoju novu obrok salatu sa avokadom? Tu je recepAt
Photo: delicerecipes.com
Potrebni sastojci:
- 250g heljdine testenine (ili neka druga integralna po vašem ukusu)
- 1 srednji zreliji avokado
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika babura
- 250g čeri paradajza
- 1 manja glavica ljubičastog luka
- 400g kuvane leblebije
- 2 čena belog luka
- 2 kašike dijon senfa
- 1 kašičica himaljske soli
- malo sveže mlevenog bibera
- 1.5 kašičica sušene mirođije (možete koristiti i svežu ako više volite)
- rendani parmezan po želji ili šaka seckanih badema
- malo svežeg seckanog peršuna
Postupak pripreme:
- Testeninu skuvati prema uputstvu sa pakovanja.
- U blenderu pomešati avokado, beli luk, senf, so, biber, mirođiju i izmiksati da se dobije kremasti sos (dodati vode po potrebi da bi sos bio ređi i kremastiji – trebaće vam otprilike oko 100ml).
- Iseckati povrće – krastavac, papriku, paradajz i luk, pa pomešati sa skuvanom testeninom i avokado sosom. Dodati kuvanu leblebiju pa sve još jednom izmešati da se dobro sjedini.
- Odgore posuti rendanim parmezanom ili bademima po želji. Dodati sitno seckan sveži peršun.
Salata od lubenice i fete
…jer leto će, vrelo će što u prevodu znači – it’s lubenica o’clock 🙂
Baš smo pre neki dan kupili prvu lubenicu ove godine. Veli ručno ispisan „marketinški slogan“ na kartonu „Slatka kao prva ljubav.“ Međutim, izgleda čiki što prodaje lubenice prva ljubav i nije bila baš bog-zna-kako slatka. No, eto sve više sunca iza ćoška, pa će dozreti i sve slađe lubenice – drž’te palčeve 😉 Taman imate dovoljno vremena da se naoružate i spremite za ovu svakako slatku salaticu.
Potrebni sastojci:
- 1 kg lubenice
- 2 veća krastavca
- 1 manja glavica crnog luka
- 10ak listova sveže nane
- 10ak listova svežeg bosiljka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike meda
- 2 kašike limunovog soka
- so, biber
- 50g feta sira
- 2 kašike gustog aćeto balzamiko sosa
- malo prepečenih mlevenih oraha po želji
Postupak pripreme:
- Lubenicu, krastavce i luk iseckati na kockice i pomešati u većoj činiji.
- Dodati sitno seckane listove bosiljka i nane, ulje, limunov sok, so, biber i med.
- Još jednom sve dobro izmešati.
- Potom odgore izmrviti feta sir i lagano poprskati balzamiko sosom.
- Po želji posuti i malo mlevenih oraha.
Ono što je baš baš zgodno kod obrok salata jeste što uvek imate mogućnost da ih „pojačate“ tako što ćete dodati orašaste plodove (bademe, kikiriki, lešnike, indijski orah itd.) ili puter od istih. Zatim su tu semenke poput susama, lana, golice, suncokreta. Za one koji jedu jaja ili ribu, mogu svoju kombinaciju da obogate i ovim namirnicama. Pored toga, mlečni proizvodi, hleb, krekeri ili proteinske pločice bez brašna su još jedna odlična opcija.
A za kraj – dressing kao blessing
Nisam mogla da završim ovaj post a da sa vama ne podelim svoje najnajnajomiljenije prelive za salate. Možete ih dodati/kombinovati uz već ispisane gornje recepte ili njima obogatiti vaše najdraže obrok salate. Šta god da odlučite – nemojte ih propustiti.
Garlic preliv
Potrebni sastojci: 5 kašika grčkog jogurta, 2 čena belog luka, 1 kašičica limunovog soka, malo soli i sveže mlevenog bibera.
Postupak pripreme: Beli luk izgnječite ili sitno iseckate. Potom sve sastojke sjedinite i prelijete salatu.
Favorit preliv
Potrebni sastojci: 3 čena belog luka, 5 kašika maslinovog ulja, 1 kašika aćeto balzamika, 1 kašičica senfa, ½ kašičice meda, malo soli i sveže mlevenog bibera. Postupak pripreme: Beli luk izgnječite ili sitno iseckate. Potom sve sastojke pomešate, sjedinite i dobijenim prelivom začinite salatu.
Pored ovih, prelivi za salatu mogu vam biti i puteri od orašastih plodova, tahini pasta, pesto od bosiljka ili nešto slično što preferirate…jer kako mantra veli „from salad dressings all blessings flow“ 🙂
Uživajte i radujte se letu koje nas očekuje.
Do nekog sledećeg posta, šaljem vam sveži salatni pozdrav.