Ice Cream Is A Summer Dream
Da bismo stigli do cilja, najbitnije je na početku se kvalitetno zagrejati, zar ne?
Hajmo u tom maniru jednu anketu koja će nam sama sve otkriti 😊
Koja je tvoja omiljena letnja poslastica?
a. Sladoled
b. Gelato
c. Ice Cream
d. Мороженое
e. Eiscreme
Danas vam donosimo malo drugačije ukuse i sastojke svima omiljene letnje poslastice. Sigurne smo da ćete uživati svim čulima i obradovati kako sebe tako i vama bitne osobe ovim jedinstvenim kombinacijama. Neka ovo leto bude u znaku sladoleda i to BAŠ ovih naših! Ako vas neko pita, formula za ovo leto je 3S = sunca + smeha + sladoleda 😊 Prepustite joj se!
Breskva – Lavanda sladoled
Potrebni sastojci:
- 450g očišćenih bresaka
- 200ml kokosovog mleka
- 1 kašičica arome vanile
- ½ kašičice jestive lavande
- 4 pune kašike javorovog sirupa/meda (ili smanjiti ako su breskve baš slatke)
Postupak pripreme:
- Ukoliko vam smeta kora breskve, možete je i oguliti pa tek onda izblendati u blenderu do kašaste strukture.
- Kokosovo mleko prvo pomešati retki i gusti deo pa odvojiti potrebnu količinu.
- Dodati ostale sastojke izblendanim breskvama pa sve još jednom zajedno izblendati da se svi sastojci ravnomerno rasporede.
- Ostaviti minimum 4h u zamrzivaču a još bolje preko noći.
PRIJATNO!
Čoko – Banana sladoled
Potrebni sastojci:
- 2 dobro zrele banane
- 3-4 kašike meda
- 300 ml grčkog jogurta
- 6 reda crne čokolade ili čokolade bez šećera
Postupak pripreme:
- Čokoladu sitno naseckajte. Za lepši izgled, pokušajte na kockice.
- U blenderu izmiksajte zajedno banane, med i grčki jogurt.
- Ravnomerno umešajte špatulom komadiće čokolade.
- Napunite kalupe za sladoled. Ove mere su za 12 malih sladoleda.
- Ostaviti minimum 4h u zamrzivaču a još bolje preko noći.
PRIJATNO!
Avokado – Mojito sladoled
Potrebni sastojci:
- 350g očišćenog zrelijeg avokada (2 srednja avokada)
- 30ak listića sveže mojito nane/mente
- 1 kašičica arome vanile
- 1 kašika soka od limuna
- 4 puuune kašike meda (ili javorovog sirupa)
- 100g Skyr/grčkog jogurta*
- *za vegansku varijantu stavite 100ml bademovog mleka umesto jogurta
- 80g komadića crne čokolade
Postupak pripreme:
- ajpre oprati listiće mente i ostaviti sa strane da se prosuše.
- Sve sastojke (osim čokolade i jogurta) staviti u blender pa blendati dok se ne dobije kremasta struktura.
- Na kraju špatulom umešati jogurt i komadiće čokolade.
- Ostaviti minimum 4h u zamrzivaču a još bolje preko noći.
PRIJATNO!
Mango – Vanila sladoled
Potrebni sastojci:
- 1 veliki mango (ili 2 ako su baš mali)
- 2 kašike meda
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašika arome vanile
Postupak pripreme:
- Slatku pavlaku stavite u zamrzivač na pola sata pre pripreme ove poslastice.
- U blenderu izmiksajte mango dok ne dobijete kašu.
- Ohlađenu slatku pavlaku umutite u šlag. Nema potrebe da bude previše čvrst šlag i zato pazite da je ne umutite previše.
- Umućenoj slatkoj pavlaci dodajte izmiksan mango, med i aromu vanile. Umutite sve zajedno još vrlo kratko, cca 15 sekundi.
- Ostaviti minimum 4h u zamrzivaču a još bolje preko noći.
PRIJATNO!
Sladoled je ranije bio poslastica koja se služila samo na dvorovima i plemićkim trpezama. U to vreme sladoled je predstavljao pravi luksuz a ova rashlađena poslastica služena je samo odabranim gostima. Još jedna zamiljivost na koju smo naišle je da je sladoled u kornetu izmislila jedna devojka u Luizijani 1904. godine koja je, nakon što je od momka na poklon dobila cveće umotano u hartiju, došla na ideju da napravi fišek od oblande i u njega stavi sladoled.
Shvatate li koliki smo srećnici što nam je sladoled ne samo pristupačan i dostupan na skoro svakom ćošku, već smo toliko privilegovani da imamo pregršt fantastičnih recepata koji nam pružaju mogućnost da pripremimo baš svoj omiljeni ukus, a pritom ga prilagodimo i posebnim režimima ishrane.
Dakle, We make ice cream BUT we also make ice cream disappear. And what is your superpower? 😊
p.s. Mi smo našu podelile sa vama 😉
Autori tekst: Mirjana Tanović & Marina Damnjanović