Ice Cream Is A Summer Dream

Ice Cream Is A Summer Dream

Da bismo stigli do cilja, najbitnije je na početku se kvalitetno zagrejati, zar ne?
Hajmo u tom maniru jednu anketu koja će nam sama sve otkriti 😊
Koja je tvoja omiljena letnja poslastica?

a. Sladoled
b. Gelato
c. Ice Cream
d. Мороженое
e. Eiscreme

Danas vam donosimo malo drugačije ukuse i sastojke svima omiljene letnje poslastice. Sigurne smo da ćete uživati svim čulima i obradovati kako sebe tako i vama bitne osobe ovim jedinstvenim kombinacijama. Neka ovo leto bude u znaku sladoleda i to BAŠ ovih naših! Ako vas neko pita, formula za ovo leto je 3S = sunca + smeha + sladoleda 😊 Prepustite joj se!

Breskva – Lavanda sladoled

Ice cream
Potrebni sastojci:
  • 450g očišćenih bresaka
  • 200ml kokosovog mleka
  • 1 kašičica arome vanile
  • ½ kašičice jestive lavande
  • 4 pune kašike javorovog sirupa/meda (ili smanjiti ako su breskve baš slatke)
Postupak pripreme:
  1. Ukoliko vam smeta kora breskve, možete je i oguliti pa tek onda izblendati u blenderu do kašaste strukture.
  2. Kokosovo mleko prvo pomešati retki i gusti deo pa odvojiti potrebnu količinu.
  3. Dodati ostale sastojke izblendanim breskvama pa sve još jednom zajedno izblendati da se svi sastojci ravnomerno rasporede.
  4. Ostaviti minimum 4h u zamrzivaču a još bolje preko noći.
    PRIJATNO!

Čoko – Banana sladoled

Coko banana sladoled
Potrebni sastojci:
  • 2 dobro zrele banane
  • 3-4 kašike meda
  • 300 ml grčkog jogurta
  • 6 reda crne čokolade ili čokolade bez šećera
Postupak pripreme:
  1. Čokoladu sitno naseckajte. Za lepši izgled, pokušajte na kockice.
  2. U blenderu izmiksajte zajedno banane, med i grčki jogurt.
  3. Ravnomerno umešajte špatulom komadiće čokolade.
  4. Napunite kalupe za sladoled. Ove mere su za 12 malih sladoleda.
  5. Ostaviti minimum 4h u zamrzivaču a još bolje preko noći.
    PRIJATNO!

Avokado – Mojito sladoled

Avokado mojito sladoled
Potrebni sastojci:
  • 350g očišćenog zrelijeg avokada (2 srednja avokada)
  • 30ak listića sveže mojito nane/mente
  • 1 kašičica arome vanile
  • 1 kašika soka od limuna
  • 4 puuune kašike meda (ili javorovog sirupa)
  • 100g Skyr/grčkog jogurta*
  • *za vegansku varijantu stavite 100ml bademovog mleka umesto jogurta
  • 80g komadića crne čokolade
Postupak pripreme:
  1. ajpre oprati listiće mente i ostaviti sa strane da se prosuše.
  2. Sve sastojke (osim čokolade i jogurta) staviti u blender pa blendati dok se ne dobije kremasta struktura.
  3. Na kraju špatulom umešati jogurt i komadiće čokolade.
  4. Ostaviti minimum 4h u zamrzivaču a još bolje preko noći.

PRIJATNO!

Mango – Vanila sladoled

Mango vanila sladoled
Potrebni sastojci:
  • 1 veliki mango (ili 2 ako su baš mali)
  • 2 kašike meda
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kašika arome vanile
Postupak pripreme:
  1. Slatku pavlaku stavite u zamrzivač na pola sata pre pripreme ove poslastice.
  2. U blenderu izmiksajte mango dok ne dobijete kašu.
  3. Ohlađenu slatku pavlaku umutite u šlag. Nema potrebe da bude previše čvrst šlag i zato pazite da je ne umutite previše.
  4. Umućenoj slatkoj pavlaci dodajte izmiksan mango, med i aromu vanile. Umutite sve zajedno još vrlo kratko, cca 15 sekundi.
  5. Ostaviti minimum 4h u zamrzivaču a još bolje preko noći.

PRIJATNO!

Sladoled je ranije bio poslastica koja se služila samo na dvorovima i plemićkim trpezama. U to vreme sladoled je predstavljao pravi luksuz a ova rashlađena poslastica služena je samo odabranim gostima. Još jedna zamiljivost na koju smo naišle je da je sladoled u kornetu izmislila jedna devojka u Luizijani 1904. godine koja je, nakon što je od momka na poklon dobila cveće umotano u hartiju, došla na ideju da napravi fišek od oblande i u njega stavi sladoled.

Shvatate li koliki smo srećnici što nam je sladoled ne samo pristupačan i dostupan na skoro svakom ćošku, već smo toliko privilegovani da imamo pregršt fantastičnih recepata koji nam pružaju mogućnost da pripremimo baš svoj omiljeni ukus, a pritom ga prilagodimo i posebnim režimima ishrane.

Dakle, We make ice cream BUT we also make ice cream disappear. And what is your superpower? 😊
p.s. Mi smo našu podelile sa vama 😉

Autori tekst: Mirjana Tanović & Marina Damnjanović


Autor teksta: Mirjana Tanović

Zdravo, ja sam Mirjana i ovde sam da sa vama delim i smeh i strah, i ukuse i recepte, i iskustva i savete. Iako sam po zanimanju Master ekonomista, priprema i fotkanje hrane je moja velika strast i nadam se da ću sve to, kroz ova naša druženja, uspeti i da vam dočaram. Naravno, i da vas bar malo zarazim ovom energijom Ljubav. Porodica. Korisni saveti. Zanimljivi recepti. Fotografija. Život... Na pravom ste mestu i daću sve od sebe da tu ostanete. Dobro nam došli!
@kitchenasska