Hej, Om Made My Picnic Day!

Hej, Om Made My Picnic Day!

Sve to počne još u detinjstvu, kada vam oni najzabavniji porodični događaji pređu u tradicije i tako se nespretno zalepe za um i dušu, baš kao što se draga uspomena zalepi za srce pa u njemu zauvek ostane. Onda odrastete, ali te uspomene nastave da žive beskrajno. Tako ja, kao jednu od najlepših uspomena iz detinjstva, nosim vikend izlete koje smo porodično organizovali čim „pukne proleće“ i prvo sunce ogreje.

Smeh, radost, planiranje igara u prirodi, ushićenje oko priprema i pakovanja pa onda ono svima dobro znano „samo još jednom prespavam i idemo“ – sve to mogu i dalje veoma uspešno da evociram i osetim toplinu tih prošlih dana.

Žarko sam želela da i moje dete iskusi nešto slično. Žarko sam želela da ponese takve uspomene iz svog porodičnog doma i da to zajedničko vreme rado svrsta u dragulje svog detinjstva. Zbog toga se i suprug i ja trudimo da slobodno vreme organizujemo tako što ćemo ga provesti svi zajedno i što kvalitetnije.

Sad već više ni ne biramo godišnje doba, jer znate kako kažu „ne postoji loša vremenska prognoza, samo loša odevna kombinacija“. Pravimo izlete i šetnje i po snegu i po suncu, pa ponekad, zaista, i po kiši ili vetru. Jer priroda zaista ume da pokaže svoje čari u svim ovim oblicima. A kad to zavolite, moram priznati, postanete malo i zavisni.

Sad kada nam se bliži lepo vreme, i kada svi sa nestrpljenjem iščekujemo prvi sunčani vikend da ga provedemo u prirodi, došla sam na ideju da podelim sa vama neka mesta koja su se nama pokazala kao „kec u rukavu“ kada želimo da provedemo dan u prirodi, opustimo se i uživamo a da pri tom ne zahtevaju neke ozbiljne olimpijske pripreme. Bilo da želite da provedete ceo dan napolju ili samo napravite ugodnu dnevnu šetnju, verujem da ćete u nekom od narednih predloga naći baš ono što će vama najviše da prija.

Zmajevac, Fruška Gora

Reč je o odmorišu usred šume, u sklopu koga se nalazi motel, restoran i fantastično igralište za decu. Igralište pored raznih penjalica, redovnih ljuljaški i tobogana uključuje i peskarnik, kao i veeelike šumske ljuljaške kao iz bajke.

Uz ovaj mini kompleks nalazi se čak i poneki zekan, što dečici ume da bude zasebna atrakcija. Zimi je tu i sankalište, pa možete poneti kliska i sanke i uživati u zimskim čarolijama udaljeni od gradske vreve. Kada prošetate okolo, naići ćete čak i na ostatke starog amfiteatra obojenog zelenilom.

Iako na prvi pogled može da deluje kao bilo kakvo drugo igralište na otvorenom – čist vazduh, okolne staze za šetnju, mesto za predah, jelo i igranjac, ovo mesto zaista čine kompletnim za istinski beg u prirodu – među ptice i drveće.

Beli Majdan, kamenolom i pećina

Ukoliko vas ipak ne drži mesto i želite malo više da se pokrenete, ovo je još bolja opcija za vas. Staza je duga otprilike 3km a prostire se oko manastira Rakovac na Fruškoj Gori, gde je i početna tačka ove šetnje.

Utabani putić vas vodi oko vinograda manastira, a zatim pravo u šumu koja je u rano proleće prekrivena belim pokrivačem punim visibaba. Kada se spustite kroz šumu ponovo ka manastiru, na samom kraju tog puta očekuje vas sa leve strane lagani uspon od oko 500m, koji vodi pravo do pećine i kamenoloma Beli Majdan.

Tu imate mogućnost da napravite pauzu za odmor i užinu, pošto se uz samu pećinu nalaze šumske klupe i stolovi gde se možete smestiti. Šetnja nije naporna i ohrabrujemo vas da se slobodno uputite i sa vašim najmlađim članovima porodice. Uživaćete, provereno!

Šodroš i Ribarac, Novi Sad

Nekada je sve što nam je potrebno, baš tu, ispred nosa. Ili je uvek i bilo, samo smo se trenutno zagledali u pogrešnom smeru? Ako nas je nečemu ova godina naučila (a donekle i primorala, zar ne?) to je da osvestimo šta to imamo pored sebe i oko sebe, da smaknemo fokus sa onoga što nemamo i budemo srećni i zahvalni zbog svega što je oduvek tu a sada konačno imamo i vremena da mu se posvetimo.

To je u našem slučaju Šodroš i poluostrvo Ribarac, priobalje Dunava koje nam je tu…na dlanu, na dohvat ruke. Da li za svakodnevnu kratku šetnju ili da se samo spustimo do nekog od usidrenih čamaca na obali, upijamo sunce, posmatramo vodu i pojimo oči okolnom prirodom, da li da hranimo patkice ili u društvu prijatelja da obeležimo neke bitne datume, uz domaći kolač ili torticu… Ova obala zaista omogućava da organizujete onaj praaavi pravcati izlet, sa sve kariranim stolnjakom (crveno-belim, dabome!) i pletenim cegerom za piknik… Znate tačno na šta mislim, zar ne? 😊

Pre nego što se pozdravimo i krenete u planiranje vaše naredne destinacije, svakako da vas neću ostaviti tek tako, napola, i bez kompletne organizacije celog putešestvija. Ne možemo se otisnuti na izlet ili u šetnju (pa još sa sitnom dečicom) bez paketa „prve pomoći“, zar ne?
Iz iskustva, obavezni sadržaj ovog paketa čine:

  • papirne maramice
  • vlažne maramice
  • rezervna garderoba a minimum rezervna majica
  • voda (bačva vode kad bolje razmislim 😀 )
  • neki sprej protiv ujeda komaraca i krpelja (ovo bi bilo idealno da nanesete još pre nego što napustite stan) ili flasteri protiv krpelja koji se lepe na odeću
  • samolepljivi medicinski flasteri
  • bočica medicinskog alkohola
  • voće (po mogućstvu već oprano, očišćeno i iseckano; takoreći, instant spremno za jelo)
  • prigodne hranljive grickalice i keksiće, kao što su proteinske pločice sa semenkama i Nutribella mini pakovanja – višnja, kajsija ili kakao punjenje su neizostavni za ovakve prigode

Pored izdvojenih, na listi ideja za vaš savršen izlet svakako mesto treba da zauzmu i Palić, Zobnatica i jezero u Bačkoj Topoli, prirodni rezervat Zasavica, izletišta Letenka i Andrevlje na Fruškoj Gori, Carska Bara, pa velelepni dvorci i tvrđave širom naše zemlje… Ovom spisku čini se da nema kraja, a kad se crta podvuče, najvažnije je da smo na našem mestu – gde god ono bilo za svakog od nas, da zagrizemo život i gradimo uspomene koje će uvek i iznova da nam vrate na lice taj setni, a opet, najdraži osmeh.

Time to say goodbye…Draga naša Om Made ekipo, nadam se da ste uživali zajedno sa nama, ploveći mislima po ovim pejzažima i oslikavajući vaš idealan dan u prirodi. Jedva čekamo da čujemo koja su to vama draga mesta koja biste uvek preporučili i na koja se uvek rado vraćate.

Pišite nam…

Autor teksta: Mirjana Tanović

Zdravo, ja sam Mirjana i ovde sam da sa vama delim i smeh i strah, i ukuse i recepte, i iskustva i savete. Iako sam po zanimanju Master ekonomista, priprema i fotkanje hrane je moja velika strast i nadam se da ću sve to, kroz ova naša druženja, uspeti i da vam dočaram. Naravno, i da vas bar malo zarazim ovom energijom Ljubav. Porodica. Korisni saveti. Zanimljivi recepti. Fotografija. Život... Na pravom ste mestu i daću sve od sebe da tu ostanete. Dobro nam došli!
@kitchenasska