Brz tempo i zdrav izbor – Kako uklopiti?

Brz tempo i zdrav izbor – kako uklopiti?

Sigurno vam je poznata Ona-se-hrani-zdravo etiketa. Ako je ne pripisuju vama lično, nema sumnje da ste je bar jednom uputili osobi koja je odbila određeno posluženje.

Verovatno ste mnogo puta pomislili da ne biste mogli promeniti navike tako da uvek napravite zdrav izbor. A da li ste se zapitali kako Ona-koja-se-hranizdravo uspeva da uklopi svoje navike u brz tempo života i svakodnevne izazove?

Usklađivanje sa obavezama

Ko me poznaje zna da se trudim da koristim kvalitetne namirnice u svojoj ishrani i da sama spremam hranu kad god je moguće. Međutim, život koji podrazumeva 8 sati rada dnevno i put do posla, ne dozvoljava svakodnevnu konzumaciju samostalno pripremljene hrane.

Brz tempo života nameće mnogo nepredvidljivih situacija: hitne reakcije, predugi sastanci, duži radni dan, iznenadna putovanja. Sav taj umor povlači za sobom da je nekada potreban odmor od spremanja i striktnih pravila. Tek tada shvatite koliko je bitan balans, pa i kada je ishrana u pitanju.

Večita dilema – koji sastojci (ni)su poželjni?

Zdrava ishrana nije ona koja podrazumeva da svašta ne smete da jedete. Zdrava ishrana je izbalansirana ishrana. Ona podrazumeva da što češće jedemo domaću hranu, hranu bez aditiva i veštačkih dodataka.

U našoj zemlji se još uvek mogu kupiti takve namirnice, pa i spremljena hrana, koja ima svoj izvorni ukus. Izbalansirana ishrana je i kada dopustite sebi da povremeno pojedete nešto kupljeno ili nešto što nema 100% zdrave sastojke. Organizam mora biti naviknut da se izbori i sa takvim sastojcima.

Zdrav izbor za užinu

Dobra stvar je što se sada može naći pregršt kvalitetnijih proizvoda na tržištu, koji se zaista mogu smatrati zdravim izborom.

Nedelja ne bi bila dovoljno uzbudljiva ako nekad ne ostanemo na poslu do uveče i onda stomak krene da traži onu finu užinu koja usamljeno čeka kod kuće. Kako su gladan i nervozan braća, vodim računa da u torbi ili fioci na poslu uvek imam kesicu orašastog voća, integralni keks ili crnu čokoladu. Ne zauzimaju mnogo mesta, a zasite me na duže vreme. Obratite pažnju i na automate koje imate na poslu ili javnim mestima: nema tu samo gaziranih napitaka i čokoladica, može se naći i neko manje zlo.

Dobar doručak dan spašava

Doručak ne preskačem ni po koju cenu. Biram da ustanem 15 minuta ranije da bih doručkovala kod kuće. Dovoljno je da imam unapred pripremljen sirni namaz i krekere. Ali avaj, sigurno su vam poznati oni trenuci kada alarm nije zvonio ili ste ga nesvesno isključili i nastavili put kroz snove.

Buđenje sa šokom nije prijatan, a još manje gutati doručak u brzini i pod pritiskom. Za takve dane čuvam u rezervi slane proteinske pločice, koje su većinski bazirane na semenkama. Nema boljeg pokretača za uspešan dan od hrane koju čine zdrave masti, proteini i malo ugljenih hidrata. Ovakve pločice smatram dobrim izborom i za užinu, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, a ne obiluju ugljenim hidratima.

Vodim računa da u toku dana imam najviše slanih obroka i jednu slatku užinu. Trudim se da mi užina bude sačinjena ili od zdravih biljnih masti ili od voća, to mi daje sitost i energiju.

Hrana bogata vlaknima

Doručak i ručak ne moraju da budu sendvič ili pecivo iz obližnje pekare. Umesto toga biram da naručim obrok salatu. Tražim da mi smanje dresing koji je kaloričan. Ako poručim palačinku, tražim da mi izbace deo sastojaka koji je čine previše teškom za varenje.

Ne mogu sebi da dozvolim da ručam tešku hranu, ako posle toga moram da radim sa maksimumom koncentracije. Ne patim od brojanja kalorija, ali u širokom luku zaobilazim prazne kalorije. To je ona hrana koja nema nutritivnu vrednost, neće vas zasititi, a doneće vam malo utehe i mnogo posledica u budućnosti.

Šta je najteže?

U kom god delu teksta da ste prepoznali sebe ili nekog vama bliskog, nadam se da sam uspela da vam približim kako je moguće žonglirati između brzog i zdravog života. Mislim da je cilj svih nas da jedemo ono što je ukusno, a zdrav izbor može da bude ne samo ukusan, već onaj oko koga se prijatelji otimaju.

Na ove teme ćemo još pričati. Želim da zajedno razbijemo mitove o zdravom životu i shvatimo da to nije tako teško kao što se šapuće. Pitajte u komentaru šta vas zanima ili muči i pratite nas, ne menjajte kolumnu!

Naposletku, sledi jedna ideja za kvalitetan namaz koji, uz proteinske pločice sa susamom i kurkumom, možete kombinovati za doručak, čak i ako ga nosite na posao.

Proteinski doručak – zamena za hleb i pecivo

Tahini namaz

  • 100g mekog sira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike tahinija (100% pasta/puter od samlevenog susama)
  • pola kašičice belog luka u granulama
  • pola kašičice sušenog peršuna
  • soli po ukusu
  • pečeni beli susam ili crni susam za dekoraciju
  • OmMade pločice sa kurkumom i susamom

Usitnite sir viljuškom i dobro izmešajte sa ostalim sastojcima. Ako je sir tvrđi, koristite blender i dodajte još jednu kašiku maslinovog ulja. Razmažite tahini namaz na proteinske pločice i dekorišite susamom ili svežim sezonskim povrćem ili voćem.


Autor teksta: Marina Damnjanović

Moja misija je da inspirišem ljude da usvoje zdravije životne navike. Ljubav prema hrani i prema životu su se postarale da naučim da kuvam i ta jela fotografišem. Ljubav prema pisanju i prema ljudima su me dovele do vas.
@marina.damnjan