Humus sa pečenom cveklom

Humus sa pečenom cveklom

(vegan, posno)

Humus sa pečenom cveklom

Za ljubitelje cvekle donosimo recept za zdrav i ukusan namaz – humus sa cveklom.

Iako nije svima omiljena namirnica, cvekla je vrlo hranjiva i niskokalorična. Mogu je konzumirati dijabetičari i poznata je po tome da pomaže kod mršavljenja i anemije. Nutricionisti preporučuju da je ne preskačemo u svom jelovniku jer je veoma bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Sastojci:
  • 400g kuvane leblebije
  • 2 pečene cvekle
  • Sok od ½ limuna
  • 1 čen belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica tahinija
  • ½ kašičice mlevene slatke paprike
  • So i biber prema ukusu
Postupak:

Cveklu prethodno ispecite u komadu sa malo soli i ulja u manjoj tepsiji obloženoj folijom oko 35 min na 200 stepeni. Ohlađenoj cvekli oljuštite koru i naseckajte je na manje delove. Takođe, možete koristiti i kuvanu cveklu, ali sa pečenom će namaz biti mnogo ukusniji. Sve sastojke stavite u jači blender ili multipraktik i dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji možete dodati još limunovog soka ako volite kiselije. Ukrasite sa malo pečenih semenki susama, tucanom paprikom i seckanim peršunom. Servirajte ohlađeno uz sveže povrće i naše Proteinske pločice bez brašna.

Prijatno!

Proteinske pločice i humus

Pripremila i foto: Barbara Gaj Ristić

Autor teksta: Barbara Gaj Ristić

mr. sc. Barbara Gaj Ristić
Završila je Umetničku akademiju u Splitu, a magistarske studije na Univerzitetu u Ljubljani. Momentalno piše doktorsku disertaciju s područja istorije umetnosti. Pored toga što je profesorka likovne umetnosti i teorije na fakultetu, kao supruga i domaćica dosta vremena provodi pripremajući ukusna veganska i vegetarijanska jela za svoje bližnje, a takođe voli i da se opušta kroz slikanje. Više od dve decenije je vegetarijanka i od svih kućnih poslova kuvanje jedino smatra dovoljno kreativnim. Obožava kada hrana izgleda poput umetničke slike bogatog kolorita. Na taj način spaja svoje dve velike ljubavi – umetnost i hranu.
@vege.terrian.delight