Humus sa pečenom cveklom

Humus sa pečenom cveklom

(vegan, posno)

Humus sa pečenom cveklom

Za ljubitelje cvekle donosimo recept za zdrav i ukusan namaz – humus sa cveklom. Iako nije svima omiljena namirnica, cvekla je vrlo hranjiva i niskokalorična. Mogu je konzumirati dijabetičari i poznata je po tome da pomaže kod mršavljenja i anemije. Nutricionisti preporučuju da je ne preskačemo u svom jelovniku jer je veoma bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Sastojci:

  • 400g kuvane leblebije
  • 2 pečene cvekle
  • Sok od ½ limuna
  • 1 čen belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica tahinija
  • ½ kašičice mlevene slatke paprike
  • So i biber prema ukusu

Postupak:
Cveklu prethodno ispecite u komadu sa malo soli i ulja u manjoj tepsiji obloženoj folijom oko 35 min na 200 stepeni. Ohlađenoj cvekli oljuštite koru i naseckajte je na manje delove. Takođe, možete koristiti i kuvanu cveklu, ali sa pečenom će namaz biti mnogo ukusniji. Sve sastojke stavite u jači blender ili multipraktik i dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji možete dodati još limunovog soka ako volite kiselije. Ukrasite sa malo pečenih semenki susama, tucanom paprikom i seckanim peršunom. Servirajte ohlađeno uz sveže povrće i naše Proteinske pločice bez brašna.Prijatno!

Humus

Pripremila i foto: Barbara Gaj Ristić