Gusta čorba od povrća

Gusta čorba od povrća

(vegan, posno, bez glutena)

Gusta čorba od povrca
Sastojci:
  • 2 šargarepe
  • 1 veći krompir ili batat
  • 1 manji koren celera
  • 200g graška
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ½ kašičice kurkume
  • ½ kašičice soli
  • 1 litra vode
  • 1/2 dl biljne ili sojine pavlake
  • Sveže peršunovo lišće,
  • mirođija
  • Biber po želji
  • Malo soka od limuna (opciono)
Postupak:

Ogulite šargarepu, krompir i celer pa iseckajte na sitne komadiće. Dinstajte povrće na ulju nekoliko minuta po dodajte alevu papriku. Kratko prodinstajte na umerenoj vatri uz mešanje. Sipajte vodu i kad provri dodajte sveži ili zamrznuti grašak. Kuvajte napola poklopljeno nekih 20-25 min, odnosno dok povrće ne omekša. Dodajte so, kurkumu, pavlaku pred kraj kuvanja.

Pospite seckanim peršunovim lišćem i mirođijom i servirajte. Oni koji vole kiselije čorbe, mogu dodati i još par kapi limuna.

Prijatno!

Proteinske pločice

Pripremila: Barbara Gaj Ristić
Foto: Jovan Ristić & Barbara Gaj Ristić

Autor teksta: Barbara Gaj Ristić

mr. sc. Barbara Gaj Ristić
Završila je Umetničku akademiju u Splitu, a magistarske studije na Univerzitetu u Ljubljani. Momentalno piše doktorsku disertaciju s područja istorije umetnosti. Pored toga što je profesorka likovne umetnosti i teorije na fakultetu, kao supruga i domaćica dosta vremena provodi pripremajući ukusna veganska i vegetarijanska jela za svoje bližnje, a takođe voli i da se opušta kroz slikanje. Više od dve decenije je vegetarijanka i od svih kućnih poslova kuvanje jedino smatra dovoljno kreativnim. Obožava kada hrana izgleda poput umetničke slike bogatog kolorita. Na taj način spaja svoje dve velike ljubavi – umetnost i hranu.
@vege.terrian.delight