Tzatziki sos

(posno, vegan)

Domaći Tzatziki namaz

Sastojci:

  • 1 veći krastavac
  • 250 ml gustog grčkog jogurta (ili 150 ml kisele pavlake + 1 dl jogurta)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka ili ½ kašičice sušenog belog luka
  • So i biber po ukusu
  • Par kapi limunovog soka

Postupak:

Krastavac operite, oljuštite i narendajte pa rukama ocedite višak vode. Dodajte jogurt, ulje, beli luk, limunov sok, so i biber i sve dobro promešajte. Ohladite sos u frižideru pre posluživanja. Uz tzatziki preporučujemo crvene Om Made proteinske pločice sa paradajzom i začinima

Napomena: Pošto kod nas nije uvek lako naći punomasni grčki jogurt, umesto njega možete da pomešate kiselu pavlaku i običan tečni jogurt.                                                                                                      U nekim delovima Grčke se koristi sirće umesto limuna, a neki po želji dodaju i seckanu svežu mirođiju ili lišće peršuna.

Proteinske multi-seed pločice
Pripremila: Barbara Gaj Ristić
Foto: Jovan Ristić & Barbara Gaj Ristić