Tzatziki sos

Tzatziki sos

(posno, vegan)

Domaći Tzatziki namaz
Sastojci:
  • 1 veći krastavac
  • 250 ml gustog grčkog jogurta (ili 150 ml kisele pavlake + 1 dl jogurta)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka ili ½ kašičice sušenog belog luka
  • So i biber po ukusu
  • Par kapi limunovog soka
Postupak:

Krastavac operite, oljuštite i narendajte pa rukama ocedite višak vode. Dodajte jogurt, ulje, beli luk, limunov sok, so i biber i sve dobro promešajte. Ohladite sos u frižideru pre posluživanja. Uz tzatziki preporučujemo crvene Om Made proteinske pločice sa paradajzom i začinima

Napomena:

Pošto kod nas nije uvek lako naći punomasni grčki jogurt, umesto njega možete da pomešate kiselu pavlaku i običan tečni jogurt. U nekim delovima Grčke koristi se sirće, umesto limuna, a neki po želji dodaju i seckanu svežu mirođiju ili lišće peršuna.

Proteinske pločice

Pripremila: Barbara Gaj Ristić
Foto: Jovan Ristić & Barbara Gaj Ristić

Autor teksta: Barbara Gaj Ristić

mr. sc. Barbara Gaj Ristić
Završila je Umetničku akademiju u Splitu, a magistarske studije na Univerzitetu u Ljubljani. Momentalno piše doktorsku disertaciju s područja istorije umetnosti. Pored toga što je profesorka likovne umetnosti i teorije na fakultetu, kao supruga i domaćica dosta vremena provodi pripremajući ukusna veganska i vegetarijanska jela za svoje bližnje, a takođe voli i da se opušta kroz slikanje. Više od dve decenije je vegetarijanka i od svih kućnih poslova kuvanje jedino smatra dovoljno kreativnim. Obožava kada hrana izgleda poput umetničke slike bogatog kolorita. Na taj način spaja svoje dve velike ljubavi – umetnost i hranu.
@vege.terrian.delight